Млади Богослови нову школску годину, по традицији, започели у задужбини Цара Душана

Професори и ученици Призренске Богословије, предвођени игуманом манастира Светих Архангела код Призрена оцем Михаилом, одржали су јуче помен српском Цару Душану, али и оснивачима и задужбинару Богословије „Кирило и Методије“ у Призрену, Сими Андрејевићу Игуманову. Почетак нове школске године озваничен је претходном литургијом у Саборном Храму Светог Ђорђа у Призрену и часом историје, који је крај гробног места јадног од највећих владара из Лозе Немањића, одржао нови професор Богословије Јован Радић.

Професори у ученици Богословије, окупљени у Саборном Храму Светог Ђорђа у Призрену, молитвено су озваничили почетак нове школске године. Литургијом је началствовао игуман манастира Светих Архангела, отац Михаило, а саслуживали су проректор Богословије отац Исидор, отац Андреј Дечаниац и остали свештенослужитељи.

Лиругија у Храму Светог Ђорђа, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

„Као и много пута до сада, као што су и сви хришћани прогоњени, протеривани, али опет са благодаћу и љубављу Божјом они су се умножили и обновили себе, поштујући дела и заповести Божје да служе свом роду и на местима где није једноставно бити хришћанин и православни Србин”, рекао је у беседи игуман Михаило и додао, поздрављајући нову генерацију уписаних богослова:

„Нека вама, децо, буду корисни ови дани, да слушате своје професоре, немојте да будете лењи и немојте да вас одвлаче разне технике и разна помагала од науке Христове. Ваши професоре ће знти како да вас уче, али оно што је најважније јесте да се ви трудите да будете добри ђаци“ рекао је игуман Михаило.

Отац Исидор, проректор Богословије, после литругије се обратио ученицима речима да је на њима благодат Божја да буду учитељи другима.

Према устаљеној традицији, после заједничког ручка у Богословији, први час у новој школској години одржан је у манстиру Светих Арханглела, крај гробног места цара Душана.

Лиругија у Храму Светог Ђорђа, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

„Знајући где нам је корење и где смо поникли, враћамо се у своју кућу, на своје место, на своје огњиште и ту не само да славимо Богочовека Христа, него уважавамо, поштујемо и са љубављу, заиста целивамо места где су корачали, где су се трудили и где су се Богу молили наши свети преци.

Новоименовани професор Богословије Јован Радић одржао је ученицима први час историје крај спомен плоче цара Душана у његовој задужбини крај Призрена.

И. Миљковић