ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници: Нова школска година у новим условима и са новим школским правилима

Родитељи који су дошли да буду морална подршка првацима, граја ученика који су први разред оставили иза себе, учитељи и учитељице који прозивају децу, разврстају их по разредима и на крају школско звоно чији су звуци измешани са жамором људи у великом школском дворишту, означили су почетак школске године за више од 720 ученика ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници.

Родитељи и прваци у школском дворишту, фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

Ове године, као и прошле, у први разред је уписано 85. деце, очекује се да ће број бити већи и од 90. када се заврши упис ромских малишана које родитељи углавном уписују са дан два закашњења.

Прваци су подељени у три одељења и док свака учитељица прозива и узима за руку свог ђака, уводи га у школу, упознаје са распоредом учионица у згради, успут говори о правилима која важе у школи, малишани погледима „шврљају“ горе-доле, а било је и оних, неумољивих који и поред убеђивања и молби родитеља и учитељице, уз повике: „Нећи, нећу, школа је глупа!“, нису желели ни да кроче у школску зграду.

Фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

Први школски дан био је стресан не толико за ђаке колико за родитеље. Испред учионице затичемо оца који свако мало па завири на прозорчићу школских врата, нервозно ломећи руке. Каже нервозан је због свог сина, не жели да га он сада види,  али отаци има велику трему и од тога како ће се његов првак снаћи првог дана у школи. Питам да ми покаже дечака, погледам, он мирно седи у клупи и пажљиво слушала насмејану младу учитељицу, која је нешто говорила, док се  шетала од катедре према табли.

Трему немају само родитељи и малишани већ и баке и деке, што видимо на примеру младе баке, Горице Андрејевић, која је дошла да бодри своју унуку Лену првог дана у школи. Лена је храбро ступила у разред, а бака је држаћи млађу унуку, највероватније Ленину сестру, нервозно цупкала пред вратима учионице.

„Кренула је у прво два, родитељи су поред ње, али погледајте, ја сва дрхтим, не умем да опишем то осећање, као да сам ја кренула први пут у школу“, говори Ленина бака Горица.

Основна Школа „Краљ Милутин“ у Грачаници нову школску годину дочекује умивена, окречана и са новим правилима понашања која су намењена за ђаке основне и средњих школа.

Влада Милкић, директор школе у Грачаници дочекује прваке, фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

„У поптуности смо реновирали унутрашност школе, сви зидови су хобловани и окречани, како у ходницима, тако и у свакој учионици, лакиран је паркет, реновирани подови, реконструисан морки чвор, замењена су врата на свим учионицама, дотрајале клупе замењене новима, а у току је и изградња анкекса од четири учионице, тако да ће средња Грађевинско саобраћајна школа, која је после рата смештена у нашој згади добити квалитеније и боље услове за рад“, каже директор Влада Милкић. Радове на опремању и реновирању школе финансирала је Општина Грачаница.

прваци у клупи, фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн
Фото: И. Миљковић, ГрачаницаОнлајн

Новина је да је од ове школске године у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници у потпуности избачен стари „добри“ дневник и уведено електронско убацивање података, односно е-дневник. Договорено је да се повећа контрола ученика у циљу заштите уништавања школске имовине и инвентара као и примопредаја учионица током смењивања преподневне и поподневне смене.

И. Миљковић