fbpx

Novo Brdo, restauracija ili…?

Тврђава Ново Брдо, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Тврђава Ново Брдо, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Tvrđava u Novom Brdu, ne prestaje da bude u ventru pažnje na Kosovu, ali nažalost ne zbog svoje lepote,

Tvrđava u Novom Brdu, ne prestaje da bude u ventru pažnje na Kosovu, ali nažalost ne zbog svoje lepote, istorije i broja posetilaca, već zbog pokušaja da se izuzme iz srpske kulturne baštine. Pre nekoliko meseci na novobrdskoj tvrđavi se zavijorila kosovska zastava, a tvrđavu obezbeđuje Kosovska policija. Danas se na fejsbuk nalogu muzeja u Srbici, mestu koji Albanci od 1999. godine nazivaju Skenderaj pojavio snimak, na kojem se vidi bager koji skida jedan deo zida tvrđave, čija je restauracaja navodno skoro završena.

Uz snimak je objavljen i tekst na albanskom, u kojem se Novo Brdo naziva albanizovanim nazivom Artana.

„UNESKO je 2015. godine dodelio firmi „KOTO“ u Beogradu tender za restauraciju tvrđave Artana. Nakon trogodišnjeg rada, koji je koštao više od milion evra, tvrđava se postepeno počinje urušavati kao rezultat neprofesionalnog rada.

Kosovski institut za zaštitu spomenika (ICMM), s obzirom na alarmantnu situaciju, naredio je obustavu svih radova.

Në vitin 2015, UNESCO i kishte dhënë për restaurim Kalanë e Artanës kompanisë KOTO nga Beogradi. Pas një punë 3 vjeçare e cila ka kosto mbi 1 milion euro, kalaja fillon të shkatërrohet gradualisht si rezultat i punës jo profesionale.

Instituti i Kosoovës për Mbrojtjen e Monumenteve (IKMM), duke parë situaten alarmante ka dhënë urdhër për nderprerjen e të gjitha punimeve.“

Kako naša redakcija saznaje od sagovornika iz Novog Brda, tačno je da pomenuta firma nije dobro odradila svoj posao i trenutno se vrši „rekonstrukcija rekonstrukcije“ i da nema zabrane radova.


Novo Brdo je nastalo na početku vladavine kralja Milutina (1282—1321). Postalo je jedna od najvažnijih naseobina nemačkih rudara Sasa (oni su Novo Brdo zvali Nyeu-berghe), a po njima se zvalo i Saško Mesto. Novo Brdo se prvi put pominje 1326, već kao poznato rudarsko i trgovačko središte, gde su Dubrovčani vodili trgovinu i držali carinu.


A.Ć.

%d bloggers like this: