Успешна сезона за малинаре у општини Штрпце

У општини Штрпце, на југу Косова, последњих десетак година је знатно је повећан број парцела под засадима малине. Ово је поднебље изузетно погодно за узгој јагодичастог воћа, а у комбинацији са добром откупном ценом, каква је била ове године, многе породице себи могу да обезбеде пристојну егзистенцију.

Сиринићка жупа, како многи називају општину Штрпце, која је позната и по чувеном шарском сиру, последњих је година добила још један бренд, шарску малину. Све је више људи, посебно младих, који се одлучују да започну пољопривредну производњу узгајањем управо овог воћа. Поред малине, узгајају се и јагоде, боровница, али и аронија и купина. Узгајањем ових врста јагодичастог воћа баве се и породице Радић из Готовуше, Мосић из Поповца и Миленковић из Сушића.

Вељко Радић из Готовуше узгаја малину на две парцеле, на површини од 25 ари. Задовољан је и овогодишњим родом, али и квалитетом.

„Иако је ове године са малим закашњењем кренула берба, ја сам као малинар изузетно задовољан овогодишњим приносом и квалитетом, а надам се да ћу бити задовољан и ценом. Ово је породичан бизнис и углавном у берби учествује цела породица. Међутим, када је већи обим посла, у помоћ притекне и неки пријатељ, а понекад ангажујемо и радника“, додаје Вељко.

Младен Мосић из Поповца сорту „Полка“ узгаја на 13 ари. Берба је у току и временски услови су идеални за овај посао.

„Полка није захтевна, тражи доста воде и да се покоси трава и оплеви, онда конац и то је то, није као микер (врста малине). За велику парцелу треба доста људи када је сезона бербе и ту нам углавном помаже родбина. Ове године смо изузетно задовољни ценом која је 1,5 евра, имамо у селу хладњачу, која редовно исплаћује новац и овај посао се веома исплати“, каже Младен.

У најудаљенијем селу у општини Сушиће, на 1220 метара надморске висине, Миленковићи узгајају боровницу од 2013. године.

„Две сорте имамо, а то смо посадили 2013. До сада није био добар род, јер мало имамо знања о боровници, која је веома захтевна култура, јер нема адекватних ђубрива у околини, тако да је много тешко. Берба је кренула, род је добар. Ове године очекујемо око 2 тоне приноса. У берби учествује цела породица, углавном родбина и пријатељи. Имали смо раније и раднике за малину, али ове године нисмо могли да их обзбедимо, издали су нас, неће људи да раде. Имамо и мини хладњачу где ћемо да смрзнемо боровницу. Мали је капацитет, али ће је бити довољно. Ако успемо да је продамо у смрзнутом стању добро, ако не успемо, прерадићемо је у виду сокова и компота, слатка или џемова“, наводи Александар Миленковић.

Осим боровнице, Миленковићи на свом имању узгајају и малине на 18 ари, а на 4 ара од прошле године налази се и купина коју не прскају хемијским средствима.

„Почели смо са купином мало, пошто радимо и сокове, џемове и компоте, почели смо и са купиновим вином. Изабрали смо добру сорту можда и најбољу за вино, а од сезоне зависи како можемо да сакупимо и шумску малину. Имамо пола пола 50% шумску малину пола гајену, која је морам да кажем непрскана, природна“, наводи Александар.

Хладњача Скардус, једна је од неколико откупљивача малина и другог јагодичастог воћа на овим просторима. Власник Добривоје Стевановић каже да се радује што су се малињаци опоравили након пролећних временских услова и да је малина коју производјачи доносе доброг квалитета.

„Што се приноса тиче, мислим да ће бити мало мањи, али на срећу сви су се малињаци опоравили у односу на почетак сезоне, када сам очекивао да ће бити мањи род. Интересантно како су се малињаци регенерисали тако да сада очекујем да неће бити губитака више од 10-20 %, што ме много радује“, каже Стевановић.

Он додаје и да разматра програм откупа пакованих малина у мањим кутијама, што ће обезбедити цену вишу од 50 центи.

„Због наметнуте таксе не можемо да увеземо већу количину кутијица, а тај програм ће обезбедити стабилизацију откупа и већу цену, тако да ће свако имати да покрије своје трошкове. Мора сви да се придржавају правила да носе капу током бербе, не мора рукавице, али мора да се води рачуна о квалитету. Ове године малина ће бити сува и квалитетна, неће мозда бити много крупна, али ће бити здрава“, наводи Стевановић.

У хладњачама у општини Штрпце цена малина се ове године кретала од 1,3 до 1,5 евра по килограму. То је по мишљењу произвођача изузетно добра цена, у поређену са прошлогодишњом, која се кретала око једног (1) евра. Иако је берба сорти микер и виламет завршена, у општини Штрпце још увек је у току берба малине сорте полка која, како кажу малинари, може да у зависности од временских услова, потраје и до октобра месеца.

РТВ Херц – Маја Маденовић