Косовски Срби не желе заједнички наступ 6. октобра

Централна изборна комисија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Централна изборна Комисија (ЦИК) је јуче усвојила административно упутство о личним документима са којима грађани Косова могу гласати на превременим парламентарним изборима који ће се одржати 6. октобра.

Председница Ваљдете Дака је истакла да се на дан гласања, како то стоји у закону, грађани могу идентификовати само важећим документима “Републике Косово”, односно да се треба “водити рачуна о особама које и даље поседују документа која су издата од стране УНМИК-а, којима се може манипулисати”.

“На свим изборима постојали су неспоразуми око тога које документе би косовски грађани могли да користе на дан избора, тако да је овај пут Централна изборна комисија донела административно упутство општинским изборним комисијама и бирачким одборима и грађни су обавештени да су идентификациони документи гласача према члану 90 Изборног закона важец́а лична карта, важец́и пасош, важец́и путни документ и важец́а возачка дозвола Републике Косово“, рекла је она.

Дака је такође прецизирала да се са важећом избегличком картом, може гласати само ван Косова.

„Важец́а избегличка карта важи за оне који гласају ван Косова. Та лица се могу идентификовати и та документа не издаје Косово, вец́ држава у којој су расељени. Нисмо елиминисали избегличка документа, они се могу користити као идентификациони документи за лица која се пријављују као гласачи ван Косова, нису уклоњени, још увек важе, али не могу да се идентификују на дан избора”, казала је Дака, додајући да Централна изборна комисија има право да доноси административна упутства и прописе.

Овоме се успротивио Стеван Веселиновић, члан Централне изборне комисије из Српске листе, који је након усвајања овог документа напустио састанак, сматрајући да ово администратвно упутство није у складу са законом.

“Изненађен сам овим упутством ЦИК-а данас. Кад год су одржавани превремени или редовни избори, ЦИК је доносио административна упутства на основу изборних правила по којима морамо доносити све одлуке везане за изборе. Под један, неки документи су уклоњени. Под број два, нигде у члану не стоји оно што је избачено овде и ово је покушај кршења закона и изборних правила. Ако желите нешто пребацити на политички ниво, онда треба мењати изборни закон и правила, а не да ЦИК доноси одлуку кршец́и изборни закон и правила” рекао је Веселиновић.

По Веселиновићу, Централна изборан комисија је прекршила члан 90 Закона о изборима и члан 16 изборних правила у којима се наводи да се гласачи могу идентификовати са свим важећим документима са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову.,

“Тако је било на свим претходним изборима и сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку, одлуку која је политичка и незаконита и да забрани коришћење дозвољених докумената и да сва документа за идентификацију морају бити издата на Косову“, истакао је Веселиновић и додао ова одлука ЦИК-а за циљ има да “онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике”.

Иначе, члан Централне изборне комсије из Покрета Самоопредељење Аднан Рустеми је истакао да се сви гласачи који поседују косовске документе са којима могу гласати, налазе на гласачким листама и да је некоришћење тих докумената “политичко одбијање”, и да је из тог разлога исправна одлука ове комисије.

Иначе, на превременим парламентарним изборима, од политичких субјеката који окупљају косовске Србе, учествоваће три политичке партије и једна коалиција: Српска листа, којој се придружила и Грађанска иницијатива “Слобода, демократија ,правда”, политички субјект убијеног лидера Оливера Ивановића, затим Самостална либерална странка Слободана Петровића и Партија косовских Срба Александра Јаблановића, а гласачи ће имати прилику и да гласају за Колицију “Слобода” коју чине Прогресивна демократска странка и Нова партија Косова, у којој се налазе и кандидати за посланике из две грађанске иницијативе и независни кандидати.

Ненад Рашић, лидер Прогресивне демократске странке је за “Коссев” изјавио да је назив коалиције вишезначајан.

„Мислим да ‘Слобода’ означава, али и наглашава нашу тежњу да будемо слободни у размишљању и политичком деловању, слободни у изражавању, слободни од корупције, криминала који нас окружује. Да ослободимо узурпиране грађане, косовске Србе који су последњих шест, седам година изоловани од било ког система одлучивања“, објашњава намеру стварања коалиције Рашић.

Иначе, косовски Срби на ове изборе излазе знатно разједињенији у смислу учешћа српске заједнице на њима. Српска листа која је под утицајем српског председника Александра Вучића, инсистира да се на изборима косовски Срби такмиче уједињени, са чиме се не слаже један број политичких партија, грађанских иницијатива или независних кандидата.

Лидери појединих политичких партија тврде да су због тога неки њихови чланови изложени вербалним претњама или конкретним мерама за “губљење радних места. “

Тако је лидер Самосталне либералне странке Слободан Петровић на ванредној конференцији за штампу оптужио Српску листу да води кампању утеривања страха и да прети члановима његове партије физичком елиминацијом и отпуштањем са посла.

“Са нашег гледишта и наше заједнице, ми смо у потпуности сигурни да је Српска листа у потпуној паници и да то што раде, раде само кукавице. Знамо да немају програм и да нема квалитет ни њихова изборна листа. Нисмо ни мало уплашени, али смо више него сигурни да је наша победа на изборима још сигурнија”, изјавио је поред осталог Петровић, додајући да његова партија има око 15 хиљада присталица.

Актуелном атмосфером која влада међу косовским Србима, односно између политичких партија и њихових активиста, није задовољан ни Александар Јаблановић, лидер Партије косовских Срба.

„Очекујемо бруталну кампању са претњама и застрашивањем, како бирача, тако и политичких противника, очекујемо активан рад Српске Листе на разбијању јединства међу Србима на КиМ, како би отворили пут опасном плану за разграничење са Албанцима а који, ако се спроведе, по нашем мишљену, представља последњи ударац на Србе јужно од Ибра и велики безбедносни ризик за Србе на северу КиМ-а,“ наводи за “Коссев” носилац ове листе и лидер Партије косовских Срба Александар Јаблановић.

Све у свему, сада остаје да се види како ће протећи предизборна кампања и сам изборни процес и да ли ће косовске институције успети да одговоре професионално на евентуалне жалбе или примедбе појединих политичких партија или званичника у циљу стварања безбедних услова за успешно окончање овог изборног процеса.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај