Udruženje Crnogoraca Kosova: Odluka CIK-a, diskriminatorski čin

Odluka Centralne izborne komisije da se glasanje na vanredni parlamentarnim izborima na Kosovu omogući samo biračima koji imaju kosovska dokumenta je diskriminatorski čin i pogađa 20.000 Crnogoraca koji žive u raseljeništvu i na severu Kosova, kaže se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova, koje je potpiso predsednik tog udruženja Slobodan Vujičić.

Udruženje Crnogoraca Kosova takođe smatra da interesi trajnog mira na Zapadnom Balkanu moraju biti iznad ličnih interesa i interesa samo jedne strane.

„Oduzimati pravo glasa građanima koji se nalaze na biračkom spisku, najgrublje je kršenje ljudskih prava i upravo izbornog zakona Kosova, tačnije člana 90. zakona o izborima i člana 16. izbornog pravila 09/2013. Ovim diskriminatorskim činom pogođeno je 20. 000 Crnogoraca koji žive na sjeveru Kosova i u raseljeništvu“, navodi se između ostalog u saopštenju i apeluje “na sve relevantne čionioce na Kosovu da utiču na CIK da ne urušava legitimitet izbora i da se ne stavlja na stranu onih grupacija koje su protiv kompromisnog rješenja između Beograda i Prištine“.

A.Ć.