fbpx

Romi iz Livađa, Dobrotina i Gušterice nemaju svoje groblje

Pripadnici romske etničke zajednice iz Livađa, Donje Gušterice i Dobrotina već godinama unazad imaju veliki problem.

Pripadnici romske etničke zajednice iz Livađa, Donje Gušterice i Dobrotina već godinama unazad imaju veliki problem. Ne znaju gde će sa svojim pokojnicima, jer trenutno ne postoji nikakav prostor na kojem bi bili sahranjeni.

Predstavnik Roma iz ova tri sela Ismailj Butić kaže da je „čista sreća“ da u poslednje tri godine nije bilo smrtnih slučajeva, jer u tom slučaju ne bi znali šta da rade sa pokojnicima.

„U sadašnjoj modernoj Evropi postoje čak i groblja za kućne ljubimce, a mi kao jedna nacionalna manjina nemamo čak ni tu „privilegiju“, da svoje pokojnike dostojno sahranimo“, kaže Ismailj i dodaje da jedino veruje u sadašnje predstavnike opštine Gračanica, koji su obećali da će ovaj problem najskorije rešiti.

Ismailj ističe da se obraćao i predstavnicima prethodne vlasti u opštini Gračanica, ali da za njihov problem niko nije imao sluha.

„Godinama unazad mi smo svoje pokojnike sahranjivali na albanskom groblju koje se nalazi u blizini sela Sušica, ali sada tamo više nema mesta. Romi iz Gračanice imaju svoje groblje i dobili su i proširenje, ali i oni nam ne dozvoljavaju da svoje pokojnike sahranjujemo tamo, a ne možemo ni na romskom groblju koje imaju Romi iz Preoca, Lapljeg Sela i Čaglavice. Ne krivim nikog, samo hoću da nam neko reši ovaj problem“, kaže Ismailj.

U opštini Gračanica kažu da su upoznati sa situacijom i da će ovaj problem biti rešen što je pre moguće.

Zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić kaže da je rešenje problema samo pitanje dana i da će Romi iz ova tri sela uskoro imati svoje groblje.

„Parcelu smo našli zajedno i radimo na tome da to uskoro bude i upisano u katastar i da problem na narednoj sednici skupštine rešimo. To je opštinsko zemljište, parcela od 20 ari koju su oni tražili i koja se nalazi između Lapljeg Sela i Livađa. Na tome smo počeli da radimo čim smo saznali za ovaj problem i mi ćemo to rešiti u najskorije vreme“, kaže Danić ističući da je ostalo još da se obave razgovori sa predstavnicima lokalnih saveta Livađa i Lapljeg Sela, kako „posle ne bi bilio nekih problema oko lokacije za ovo groblje“.

Danić ističe i da je nedavno odobreno i proširenje groblja Romima u Gračanici, ali i da će se potruditi da se u narednoj godini sva ova groblja ograde i da se napravi po jedna prostorija za obrede.
„Radimo na tome da se u budžetu za narednu godinu predvide sredstva i za ovakve vreste potreba za romsku nacionalnu manjinu“, kaže Danić.

Problem sa prilazom romskom groblju koje se nalazi između Preoca i Ugljara imali su nedavno i Romi koji svoje pokojnike sahranjuju na tom groblju.

Seoski put koji je iz Preoca vodio ka ovom groblju, „presečen“ je novim auto-putem, pa su Romi iz ova tri sela morali da do njega dođu koristeći nadvožnjak u Ugljaru, odnosno alternativni seoski put, na koji lokalni investitori odlažu građevinski šut.

„Mi smo i njima izašli u susret i pomogli da se taj šut ukloni, iako to pripada opštini Kosovo Polje. Problem je što lokalni investitori iz Kosova Polja nastavljaju sa odlaganjem šuta na tom delu, pa će Romi iz Preoca, Lapljeg Sela i Čaglavice uskoro ponovo imati problem da prođu, ali mi ćemo pomoći uvek kad nam se obrate“,kaže Danić.

Predstavnik Odbora za manjinske zajednice u opštini Gračanica, Miljaim Eminović, koji i sam živi u Lapljem Selu, ističe da je opština izlazila u susret Romima sa ovog prostora i kada je reč o ovom, ali i ostalim pitanjima.

„Mi smo prostor za groblje dobili još pre 1999. godine od tadašnjeg poljoprivrednog kombinata („PIK“ Laplje Selo), ali godinama to zemljište nije upisano u katastar. Ove godine uz pomoć predstavnika opštine Gračanica i to smo završili i upisali u katastarske knjige, na čemu smo im veoma zahvalni“, kaže Eminović.

Eminović kaže da sadašnji zvaničnici opštine Gračanica imaju sluha i za sve druge infrastrukturne probleme sa kojima se suočavaju Romi.

„Pre par dana smo imali sastanak u „Romskom centru“ u Gračanici, gde smo izneli šta su naši prioriteti za narednu godinu koje bi trebalo predvideti budžetom i nadam se da će to biti urađeno u narednoj godini“, kaže Eminović.

Zamenik predsednika Opštine Gračanica Saša Danić kaže da će opština nastaviti da rešava probleme svih zajednica, naglasivši da je opština na usluzi svim svojim građanima.

Prema podacima Centra za statistiku, na teritoriji opštine Gračanica živi oko 2000 Roma što je oko 5% od ukupnog broja stanovnika opštine, a opština Gračanica jedna je od prvih koja je romski jezik uvela kao jedan od tri službena jezika.

Radio Gračanica- Dragana Stanojević

%d bloggers like this: