Роми из Ливађа, Добротина и Гуштерице немају своје гробље

Припадници ромске етничке заједнице из Ливађа, Доње Гуштерице и Добротина већ годинама уназад имају велики проблем. Не знају где ће са својим покојницима, јер тренутно не постоји никакав простор на којем би били сахрањени.

Представник Рома из ова три села Исмаиљ Бутић каже да је „чиста срећа“ да у последње три године није било смртних случајева, јер у том случају не би знали шта да раде са покојницима.

„У садашњој модерној Европи постоје чак и гробља за кућне љубимце, а ми као једна национална мањина немамо чак ни ту „привилегију“, да своје покојнике достојно сахранимо“, каже Исмаиљ и додаје да једино верује у садашње представнике општине Грачаница, који су обећали да ће овај проблем најскорије решити.

Исмаиљ истиче да се обраћао и представницима претходне власти у општини Грачаница, али да за њихов проблем нико није имао слуха.

„Годинама уназад ми смо своје покојнике сахрањивали на албанском гробљу које се налази у близини села Сушица, али сада тамо више нема места. Роми из Грачанице имају своје гробље и добили су и проширење, али и они нам не дозвољавају да своје покојнике сахрањујемо тамо, а не можемо ни на ромском гробљу које имају Роми из Преоца, Лапљег Села и Чаглавице. Не кривим никог, само хоћу да нам неко реши овај проблем“, каже Исмаиљ.

У општини Грачаница кажу да су упознати са ситуацијом и да ће овај проблем бити решен што је пре могуће.

Заменик председника општине Грачаница Саша Данић каже да је решење проблема само питање дана и да ће Роми из ова три села ускоро имати своје гробље.

„Парцелу смо нашли заједно и радимо на томе да то ускоро буде и уписано у катастар и да проблем на наредној седници скупштине решимо. То је општинско земљиште, парцела од 20 ари коју су они тражили и која се налази између Лапљег Села и Ливађа. На томе смо почели да радимо чим смо сазнали за овај проблем и ми ћемо то решити у најскорије време“, каже Данић истичући да је остало још да се обаве разговори са представницима локалних савета Ливађа и Лапљег Села, како „после не би билио неких проблема око локације за ово гробље“.

Данић истиче и да је недавно одобрено и проширење гробља Ромима у Грачаници, али и да ће се потрудити да се у наредној години сва ова гробља ограде и да се направи по једна просторија за обреде.
„Радимо на томе да се у буџету за наредну годину предвиде средства и за овакве вресте потреба за ромску националну мањину“, каже Данић.

Проблем са прилазом ромском гробљу које се налази између Преоца и Угљара имали су недавно и Роми који своје покојнике сахрањују на том гробљу.

Сеоски пут који је из Преоца водио ка овом гробљу, „пресечен“ је новим ауто-путем, па су Роми из ова три села морали да до њега дођу користећи надвожњак у Угљару, односно алтернативни сеоски пут, на који локални инвеститори одлажу грађевински шут.

„Ми смо и њима изашли у сусрет и помогли да се тај шут уклони, иако то припада општини Косово Поље. Проблем је што локални инвеститори из Косова Поља настављају са одлагањем шута на том делу, па ће Роми из Преоца, Лапљег Села и Чаглавице ускоро поново имати проблем да прођу, али ми ћемо помоћи увек кад нам се обрате“,каже Данић.

Представник Одбора за мањинске заједнице у општини Грачаница, Миљаим Еминовић, који и сам живи у Лапљем Селу, истиче да је општина излазила у сусрет Ромима са овог простора и када је реч о овом, али и осталим питањима.

„Ми смо простор за гробље добили још пре 1999. године од тадашњег пољопривредног комбината („ПИК“ Лапље Село), али годинама то земљиште није уписано у катастар. Ове године уз помоћ представника општине Грачаница и то смо завршили и уписали у катастарске књиге, на чему смо им веома захвални“, каже Еминовић.

Еминовић каже да садашњи званичници општине Грачаница имају слуха и за све друге инфраструктурне проблеме са којима се суочавају Роми.

„Пре пар дана смо имали састанак у „Ромском центру“ у Грачаници, где смо изнели шта су наши приоритети за наредну годину које би требало предвидети буџетом и надам се да ће то бити урађено у наредној години“, каже Еминовић.

Заменик председника Општине Грачаница Саша Данић каже да ће општина наставити да решава проблеме свих заједница, нагласивши да је општина на услузи свим својим грађанима.

Према подацима Центра за статистику, на територији општине Грачаница живи око 2000 Рома што је око 5% од укупног броја становника општине, а општина Грачаница једна је од првих која је ромски језик увела као један од три службена језика.

Радио Грачаница- Драгана Станојевић