Ново Брдо између културе и политике

Новобрдска тврђава, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ново Брдо, средњовековни српски град, између чијих бедема је пронађено непроцењиво културно благо, месецима и годинама не престаје да буде у жижи, али не посленика историје и културе, већ политике. После око седам векова постојања у документима косовских, и културних и политичких институција, добија ново име Артана, на њему се вијори косовска застава, а санација рестауриране тврђаве је заустављена. Из Завода за заштиту споменика култире из Приштине поручују да фирма КОТО која је радила рестаурацију и сада санацију, није стручна, већ аматерска. Из фирме КОТО, која је посао добила од Унеска, одговарају да су све урадили професионално и стручно. Срби са Косова и Метохије, и грађани и стручњаци, сматрају да је у питању покушај фалсификовања историје.

Средњовековна новобрдска тврђава налази се на 1.100 метара надморске висине, северно од Гњилана, у међуречју Новобрдске Реке, Прилепнице и Криве Реке. Ту је смештена још почетком 14. века, почетком владавине краља Милутина, кажу историчари.

“Нажалост, Ново Брдо је остало дуго неистражено и 2015. И 2016. године започета је велика кампања да се открију и конзервирају и презентују остаци фортификација Новог Брда, значи самог новобрдског замка и бедема који је окруживао град. У току две кампање, комплетно је истражен замак, значи бедеми куле и све унутра у том замку, грађевине које су се ту налазиле, црква а и један бедем доњег града је такође комплетно истражен”, каже др Марко Поповић, стручни сарадник за споменичко наслеђе.

Информација да је у склопу новобрдског замка откривено право културно благо није међутим заинтересовала јавност онолико, колико је то урадио један аматерски снимак на којем се види багер како скида малтер са спољашњег зида новобрдске тврђаве. Да ли то неко руши тврђаву из 14. века, запитао се свако ко је снимак видео?

“Те машине су биле присутне на објекту, како би се санирали одређени дефекти који су се појавили у међувремену (после реконструкције, прим. аут.), што је потпуно уобичајено у грађевини”, тврди заступник фирме КОТО Ђорђе Томић, која је за рестаурацију новобрдске тврђаве добила међународни тендер од Унеска. Међутим, директор Косовског завода за заштиту споменика културе, Исмет Хајрулаху тврди да поменута фирма није професионална, већа аматерска и да није радила по прописаним стандардима.

Новобрдска тврђава, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Истина је да је рад фирме КОТО праћен различитим скандалима, почевши од бетонирање археолошких артефаката што представља кривично дело, јер у свим, па и у косовским законима, то је забрањено. Забрањено је бетонирање и уништавање археолошких артефаката. И после тога следи наставак једног нестручног рада, рађено је на зидовима и током зимског периода, због чега је дошло до уништења зидова трвђаве јер је вода ушла унутар зидне структуре и надувала зидове, тако да је дошло до рушења зидова”, каже Хајрулаху и истиче да је то један од разлога због чега су даљи радови на тврђави заустављени. Он такође тврди да и Унеско сноси исту кривицу као и фирма КОТО.

“Ми смо тразили од Унеска канцеларије у Сарајеву да нам што прије пошаље главни пројекат санације по којем ће компанија КОТО радити на санацији, али Унеско до сада није доставио тај пројекат. Ми смо дали дозволу компанији да могу да постављају само скеле на зидовима тврђаве. Као што знате, морали смо да зауставимо радове због сасвим непрофесионалног рада компаније КОТО, која је употребила багер за рушење зидова тврђаве. То је преседан и кривично дело, тако да је компанија КОТО по мом концепту и мишљењу стручног тима нашег Института, показала нестручност”, наставља Хајрулаху.

Рестаурација новобрдске тврђаве је завршена 2016. године, тврде у фирми КОТО, стручно и професионално, под надзором Унеска, али после појављивања одређених проблема на њеним зидовима, Унеско је позвао њихове стручњаке да ураде санацију.

“Багери нису рушили зидове већ је уз помоћ механизације вршена демонтажа одвојених лица зидова, тачније новоозиданих лица зидова”, тврди Слободан Радовановић, архитекта конзерватор и објашњава да је фирма КОТО требало да уради санацију рестаурације због уочених промена на зидовима тврђаве, о чему су уредно обавестили Унеско.

“У јулу месецу ове године, уз пројектну документацију коју смо добили од пројектанта, а преко Унеска, крећемо са радовима на санацији лица зидова и битно је напоменути да смо у периду јул-септембар ове године, три пута почињали и прекидали радове. Разлог за прекид радова је био, како кажу установе изПриштине, недостатак и недовољно добра пројектно – техничка документација за санацију радова. Иако је то наведено као разлог, све време код себе имамо папир и радимо уз дозволу надлежних установа из Приштине. Крајњи прекид се десио 5. септембра 2019. године уз присуство приштинских установа, пројектанта и полиције. Радови на санацији су прекинути у самом току извођења радова, иако постоји комплетна пројектно – техничка документација за санацију и постоје дозволе надлежних установа у Приштини”, каже Радовановић.

Новобрдска тврђава, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Забринутост због дешавања око тврђаве у Новом Брду изразило је и Министарство културе Републике Србије.

“Обнову тврђаве у Новом Брду финансира Европска унија кроз програм претприступне помоћи –ИПА. Пројекат спроводи Унеско, у сарадњи са Унмиком и Канцеларијом ЕУ у Приштини. Радови на обнови тврђаве започети су 2015. године, а на међународном тендеру, који је спровео Унеско, посао је додељен фирми „Кото“ из Београда… Имајући у виду да је реч о споменику културе од изузетног значаја за Републику Србију, Министарство културе и информисања упутило је писмо Унеску у којем се надлежној Канцеларији Унеска нуди свака врста помоћи у циљу хитног решавања настале ситуације и изражава очекивање за појачано ангажовање Унеска на заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији“, каже се, између осталог, у саопштењу Министарства културе Србије.

Док трају међусобне оптужбе, око тврђаве је постављена жута трака и забрањен је приступ њеној унутрашњости. Тврђаву обезбеђују припадници Косовске полиције, на тврђави се вијори косовска застава која додатно узнемирава Србе, мештане новобрдског краја. За њих дилеме нема. Кажу, не разумеју се у рестаурацију, али знају да уколико се радови не наставе, тврђава ће “пропасти и нестати са лица земље као и велики број српских цркава и манастира на простору Косова и Метохије”.

“Политика је овде умешала своје прсте, умешала је и те како и овде је по среди доказивање чија је тврђава. Уствари, овде је у питању фалсификовање историје”, упозорава млади историчар из села Зебинце, Живко Живковић.


Од катедралног храма праве катедралу!

Недалеко од новобрдске тврђаве, налазе се оставци средњовековног катедралног храма Свети Никола, у којем је био седиште новобрдских митрополита. Пре око два месеца, у њему је служена католичка миса, а реконструкцију објекта је уз помоћ амбасаде Немачке, започео Косовски завод за заштиту споменика културе. Против овог чина је протестовала Епархија рашко-призренска и косовско- метохијска јер храм припада српском културном наслеђу, налази се у такозваној заштићеној зони и никакви радови се на њему не могу изводити без дозволе Српске православне цркве.


Анђелка Ћуп