Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Srpske liste

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vrhovni sud Kosova je potvrdio danas odluku Centralne izborne komisije da se 6. oktobra, na vanrednim parlamentarnim izborima, može glasati samo sa kosovskim dokumentima. Odluka je definitivna, rekla je predsednica CIK-a Valjdete Daka, posle žrebanja za redosled partija i koalicija na izbornom listiću. Prilikom žrebanja nije bilo prevoda na srpski jezik.

„Ustvari to nije glasanje, to je identifikacija. Na dan glasanja, identifikacija će se vršiti samo sa kosovskim važećim dokumentima“, rekla je Daka nakon izvlačenja redosleda partija i koalicija za kosovske vanredne parlamentarne izbore. Ona je takođe istakla da Srpska lista trenutno nema svog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, jer je Stevan Veselinović, posle odluke da se na predstojećim izborima glasači ne mogu identifikovati sa ličnim dokumentima Republike Srbije, napustio CIK.

Valjdete Daka, predsednica CIK-a, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Ne. Srpska lista nema svog predstavnika trenutno. Gospodin Veselinović je samovoljno napustio Centralnu izbornu komisiju. Mi smo danas dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Dakle, mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbija da bude član CIK-a“, naglasila je predsednica CIK-a.

Član Srske liste Zoran Mojsilović kaže da zvaničnu odluku Vrhovnog suda, njegova partija nije dobila.

„Upravo sam od vas dobio tu informaciju. Mi do sada nismo zvanično dobili na imejl nikakvo obaveštenje od Vrhovnog suda na žalbu koju smo podneli, vezano za glasanje i identifikaciju glasača sa ličnim kartama Republike Srbije. Sačekaćemo da vidimo šta piše u toj odluci Vrhovnog suda“, rekao je Mojsilović.


Određen redosled partija za vanredne parlametrane izbore

Danas je, uz prisustvo predstavnika političkih partija i koalicija koje imaju kandidate na predstojećim izborima, predstavnika civilnog sektora i međunarodnih organizacija, izvučen redosled političkih subjekata za predstojeće izbore.

Srpska lista će biti pod brojem 135, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Srbe će na izborima predstavljati Partija kosovskih Srba, pod rednim brojem 115, koalicija “Sloboda”, će biti pod brojem 120, glasači Samostalne liberalne stranke će zaokružiti broj 121, dok će Srpska lista biti pod brojem 135.

Prilikom žrebanja nije bilo prevoda na srpski jezik.

Redosled partija za vanredne parlametrane izbore, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

A.Ć.