Општина Грачаница уз помоћ централних институција решава питање загађености реке Грачанке

Шетња поред реке је незамислива без маске, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<em>Шетња поред реке је незамислива без маске, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em>

После безброј захтева и молби централним институцијама и општинама Приштина и Косово Поље, јутрос је одржан заједнички састанак у Министарству локалне самоуправе,

После безброј захтева и молби централним институцијама и општинама Приштина и Косово Поље, јутрос је одржан заједнички састанак у Министарству локалне самоуправе, на коме је договорено да Министарство за заштиту животне средине издвоји додатна средства и помогне Општини Грачаница да реши проблем загађене реке Грачанке и избегне еколошку катастрофу. Састанку нису присуствовали представници општина Приштина и Косово Поје, саопштила је Информативна служба Министарства локалне смоуправе.

“У организацији Министарства администрације локалне самоуправе, одржан је састанак у кабинету министарке Адријане Хоџић. Састанку су присуствовали министар просторног планирања и животне средине Фатмир Матоши, грађевински инспектор у МППЖС-у Фљорије Кћику, директор за урбанизам у Општини Грачаница Дејан Јовановић, у присуству народног адвоката Хиљмија Јашарија и негове заменице Марије Радуловић. На састанку су предочени проблеми на терену и све стране су се сложиле да је приоритет свих приоритета решавање овог проблема (загађеност реке Грачанке, прим.аут.), кроз изналажење трајног и одрживог решења. Иако су позвани, представници општине Приштина и општине Косово Поље нису присуствовали првом састанку овог типа”, каже се у саопштењу.

Министар просторног планирања и животне средине Фатмир Матоши је изразио спремност за издвајање знатних средстава, како би на адекватан начин започели решавање овог проблема, а са друге стране, локална самоуправа Грачаница је охрабрена да упути конкретне захтеве кроз предлоге пројеката, како би се решавању овог проблема приступило и са локалног и са централног нивоа.

Институција Омбудсмана на челу са Хиљмијем Јашаријем, инсистира на поштовање закона и законских обавеза које имају и централне и локалне власти према грађанима, док је Министарство администрације локалне самоуправе изразило спремност за константну подршку и координацију како би се проблем реке Грачанке у Лапљем Селу, трајно решио, закључује се у саопштењу.

А.Ћ.