Arhimandrit Ilarion: Gospod Isus Hrist je naša apsolutna nada, nema ko drugi da nam pruži spasenje

praznik Rođenja Presvete Bogordice, Mala Gospojina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Svetom liturgijom i litijom ulicama Gračanice, proslavljen je praznik Rođenja Presvete Bogordice, koji se u narodu naziva Mala Gospojina. Mala Gospojina je i Dan Opštine Gračanica, koji se od četvrtka obeležava brojnim kulturnim i sportskim manifetacijama. U prigodnoj besedi, arhimandrit Ilarion je poručio da samo sa verom u Isusa Hrista i molitvama Presvetoj Bogorodici, Srbi mogu da opstanu na prostoru Kosova i Metohije i da niko drugi, osim Gospoda Isusa Hrista, ne može Srbima da pruži spasenje.

„Da je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik Crkve Božje, praznik Presvete Bogorodice, praznik predivan, praznik topao majčinski, jer evo u ovoj na čudesan način sagrađenoj, kao izatkanoj crkvi, osećamo se kao da smo zaista pod rizom, pod pokrovom presvete Bogorodice, da smo zaista u zagrljaju toplom majčinskom“, rekao je arhimandrit Ilarion, čestitajući praznik mnogobrojnim vernicima koji su se okupili u manastiru Gračanica i podsećajući da je izborom Presvete Bogorodice, „koja je jedna od nas, rođena prirodnim putem, počeo je da se spasava ceo svet i da se uvodi u prostor slobode Božje“.

Arhimandrit Ilarion je istakao da je čudesna moć Presvete Bogorodice i da je čudesna njena molitvena zaštita i da se ona zato vinula u nebesa i da zato na našim ikonama i freskama sedi sa desne strane Isusa Hrista.

praznik Rođenja Presvete Bogordice, Mala Gospojina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Gospod Hristos je naša jedina i apsolutna nada, nema niko drugi ko može da nam pruži spasenje i potpunu utehu, to nikada ne treba da zaboravimo i evo ovo sveto namučeno parče zemlje vekovima svedoči to, da sem istine Gospoda Hrista, sve je prolazno. Svet se u trenutku uzdiže kao veliki talas koji se pretvara da je moćan i snažan ali se ruši i nestaje, a Gospod Isus Hristos ustaje i govori: Umukni, prestani i more ovoga života se utišava. To iskustvo koje hrišćani imaju na svakoj svetoj liturgiji svaka muka prstaje, svaku žiteljsku brigu zaboravljamo i uznosimo se u relaost večnog carstva nebeskog“, besedio je, između ostalog, otac Ilarion i dodao:

„Na razmeđi i vetrometini, mi se čudom nekim na ovom ostrvcu spasavamo posle različitih brodoloma i nemamo kome drugom da pribegnemo, osim Gospodu Isusu Hristu. Ako pogledate Kosovo i Metohiju, prvo i osnovno je ono što vidite, ono što vidi ceo svet, a to su svetionici naše vere, naše kulture, lepote veroispovedanja pokolenja koja su živela pre nas. Za to treba da se uhvatimo i za to treba da se držimo, za taj jarbol vere, onda kada nas zapljuskuju talasi mora koji dolaze i prolaze, kada nas zapljuskuju talasi mora žiteljskog koje je burno.“

praznik Rođenja Presvete Bogordice, Mala Gospojina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Veliki je blagoslov da i Gračanica slavi Presvetu Bogorodicu i na neki način, nastavlja se i zaključuje se taj ciklus praznovanja koji je počeo sa Uspenijem Presvete Bogorodice koja je slava manastira Gračanice, pa eto, sigurno po nadahnuću valjanom je odlučeno da se Presveta Bogorodica i u opštini slavi, nastavio je arhimandrit Ilarion:

„ Ali, nije dovoljno da se to samo obeležava na tradicionalan način, nego treba da proničemo u dubinu naše vere i da zaista živimo crkveno. Gde god da smo, ko god da smo, da li smo na nekoj bitnoj poziciji ili ne, mi smo svi jedan isti narod Božji i samo će nas to očuvati. Onoga ko rukovodi jedino Bog može na pravi način da umudri i to samo ako se smiri, ko spusti glavu, ako se ponizi i ako služi narodu, ako svoje vreme na vlasti koristi da bi se žrtvovao za veru i za otačastvo i za narod Božji, a tako i svi mi treba da služimo jedni drugima, ne bi li nas Gospod uzvisio. I neka bi Gospod Bog dao da naučimo da se iza smirenja, iza poniženja, iza smrti, iza stradanja, krije radost vaskrsenja i da vaskrsnuvši ugledamo Presvetu Bogorodicu koju slave angel i arhangeli na nebesima“.

praznik Rođenja Presvete Bogordice, Mala Gospojina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Svetoj liturgiji i litiji, prisustvovali su i predstavnici lokalnih institucija, grada Novog Sada i Opštine Subotica, brojni gosti, kao i predstavnici Vlade Srbije, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović i državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Dani Opštine Gračanica obeleženi su brojnim sportskim turnirima, slikarskim izložbama i muzičkim programom. Večeras se proslava završava svečanom akademijom i koncertom Tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodina.

Anđelka Ćup