Dan Opštine Gračanica, poziv na slogu i jedinstvo

Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Sa svečane akademije povodom Dana opštine Gračanica, na Malu Gospojinu, poručeno je da Srbi u ovim teškim vremena moraju da budu jedinstveni, jer samo tako mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji.

Gosti iz Republike Srpske, Novog Sada, Subotice, Berana, Kraljeva i drugih gradova centralne Srbije, prisustvovali su svečanoj akademiji povodom Dana Opštine Gračanice, zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, lokalne vlasti i predstavnicima Vlade Republike Srbije.

„Bitno je da srpski narod bude zainteresovan za Kosovo i Metohiju i da na jedan način, kako to priliči, podrži naš opstanak, odnosno borbu za opstanak na ovim prostprima u veoma teškim okolnostima“, rekao je u svom obraćanju arhimandrit Ilarion, prenevši pozdrav i blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Otac Ilarion se zahvalio svima koji su pomagali i koji pomažu obnovu svetinja na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši obnovu Prizrenske bogoslovije, gde se na dan Rođenja Presvete Bogorodice održao i Nacionalni savet za prosvetu Vlade Republike Srbije.

arhimandrit Ilarion, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Treba da zaboravimo loše i treba da stremimo ka onome što je dobro, u duhu mira, u duhu istinskog praštanja i preobražaja i u duhu crkvenosti. Zato je crkva bitna u društvu koje je danas zasnovano na partijskom uređenju. Po svojoj prirodi, politički život nosi neku vrstu deljenja, koje ne mora da bude loše, može da bude podsticajno, ali tom društvu i takvom koje je podeljeno, nekada čak i zakrvljeno, najčešće potpuno bez potrebe, crkva je neophodna kao organizam koji zove ka jedinstvu. Crkva nas sabira, crkva pomaže čoveku da sam nađe svoje težište i da sam nađe centar svoga bića. Želeo bih da završim ovo svoje obraćanje jednom željom i molitvom da pokrov Majke Božje pokrije sve naše nedostatke, da sakrije svaku glupost, svaki neukus, svaku bahatost, svaku laž, svaku klevetu i da zaista zablista ono lepo, jer kako reče pesnik: „Domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem“, zaključio je arhimandrit Ilarion.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, istakao je da je Opština Gračanica postala simbol srpske sloge, snage i jedinstva, pozvavši sve Srbe sa Kosova i metohije da stanu uz Srpsku listu koja je,kako je rekao, garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

„Slavna Gračanica, oko koje se sleže bogata vekovna istorija sa Milutinovom zadužbinom u svom epicentru, kao živim svedokom srpskog trajanja na ovim prostorima, predstavlja nepresušni izvor našeg nadahnuća i naše pune opredeljenosti da svojim postojanjem ovde u srcu Kosmeta, gradimo trajni mir i mudrom politikom odbranimo srpske nacionalne interese“, istakao je Petković.

Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Na jedinstvo i slogu srpskog naroda, pozvao je i predsednik Srpske liste Goran Rakić:

“Nijedan dan, nijedan sat, nijedan minut, neće se vratiti u vaše živote i zato nemojte da se ljutite, nemojte da se svađate, nemojte da se delite. Budite složni i budite jedinstveni, jer samo tako možemo doći do uspeha i samo to je ključ za uspeh, a ključ za uspeh je sada u vašim rukama“, poručio je predsednik Srpske liste.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, naglasio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji pokazali da su dostojni naslednici svojih predaka.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

“Naša poruka sa ovog praznika i skupa jeste, ne prodajte i ne odlazite, jer nigde nećete naći utemeljenje kao ovde. Pitajte naše goste koliko bogatiji odlaze i koliko žele ponovo da se vrate? Zašto se to dešava? Zato što je Kosovo naš temelj i naša osnova, a kada to imate onda je mnogo lakše izaći na kraj sa svakom nevoljom koja se postavi ispred nas. Mi imamo obavezu i punu odgovornost da u ime tih temelja gradimo budućnost i otvaramo, samo naizgled male puteveovde u Gračanici, da poboljšamo svaki dan naš zdravstveni i prosvetni sistem, da se borimo za svako radno mesto, da podržimo i osnažimo svaku malu firmu koja zapošljava našu decu”, rekao je Popović i nabrojao deo projekata koje je Opština Gračanica uradila u cilju poboljšanja uslova života svojih građana.

Svečanu akademiju u Domu kulture u Gračanici, povodom dana Opštine Gračanica, uveličali su Nacionalni ansambl „Venac“, hor „Simonida“, Muzička škola „Stevan Stojanović Mokranjac“, glumci Prištinskog pozorišta, virtouz na harmonici Sava Zdravković i mlada glumica Nevena Nedeljković.

Posle svečane akademije, na platou ispred Opštine Gračanica, koncert je održao Narodni orkestar Radio televizije Vojvodine.

Anđelka Ćup