Адвокат Љубомир Пантовић: Притворени Срби и неалбанци изоловани у затвору Грдовац

Адвокат Љубомир Пантовић, фото: ГрачаницаОнлајн

Група затвореника Срба и других неалбанаца, који се налазе у затвору Грдовац код Подујева, упутила је молбу адвокату Љубомиру Пантовићу, да им помогне у решавању проблема са којим се сусрећу уназад четири месеца, а то је потпуна изолација по 22 сата дневно.

Нагласивши да су услови смештаја притворених лица у затвору Грдовац били добри и да је однос затворског особља према притвореним лицима био коректан, адвокат Љубомир Пантовић је додао да се све променило пре четири месеца.

„У собама су била по два притвореника и ван термина за шетњу могли су да изађу у ходник и да комуницирају једни са другима. Био је то један нормалан режим издржавања притвора. Од почетка јуна месеца, ситуација се драстично мења на њихову штету, јер су они сада, сви Срби и неалбанци, у једном систему, у једном режиму готово потуне изолације. По 22 сата дневно, сами су у ћелијама и немају никакав контакт са спољним светом, као да се налазе у самици. Једино што имају, то су два сата заједничке шетње на отвореном простору“, изјавио је на конференцији за медије у Звечану адвокат Пантовић.

Он каже да није успео да сазна шта је разлог изолације притворених Срба, објаснивши да људи који су се жалили нису прекршили притворски режим, нити био које правило понашања и да су због тога прилично нервозни и фрустрирани. Такође, није успео да сазна да ли правило изолације важи и за притворенике Албанце, јер се Албанци налазе у посебном затворском блоку, док притворени Срби мисле да тај режим важи за све.

Притвореници су се обраћали затворској управи, канцеларији Омбудсмана чији их службеници повремено обилазе, обраћали су се и представницима невладиних организација за заштиту људских права, али проблем није решен, односно нису добили никакав одговор. Љубомир Пантовић ће упутити званично писмо затворској управи, како би покушао да сазна разлог изолације притвореника у овом затвору.

Затвор Грдовац код Подујева је изграђен пре четири године и, како тврде приштинске институције, изграђен је по највишим европским стандардима, а то је потврдио и Пантовић. То је затвор високе сигурности због тога што су у њему смештени притвореници и лица осуђена за најтежа кривична дела. Контрола посета затвореницима је врло ригорозна, чак се и адвокати детаљно претресају.

Анђелка Ћуп