fbpx

Počela predizborna kampanja na Kosovu

Предизборна кампања на Косову, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Предизборна кампања на Косову, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Danas je na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja. Za 120 poslaničkih mesta nadmeće se 20 stranaka...

Danas je na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja. Za 120 poslaničkih mesta nadmeće se 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Na izborima učestvuju i četiri politička subjekta koji predstavljaju Srbe, a prvi put posle sukoba na Kosovu, Srbi imaju i kandidata za premijera. Svoje biračko pravo moći će da iskoriste samo građani koji su na biračkom spisku i koji imaju kosovska dokumenta, zbog čega, kako kažu u Srpskoj listi, preko 4.000 Srba neće moći da glasa.

Predizborna kampanja se završava 4. septembra, a analitičari ne očekuju velike promene posle izbora koji će se održati 6. Septembra.

“Kada bi danas bio izborni dan, mi bismo imali tri politička subjekta sa istim brojem glasova, a to su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija i Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija”, kaže direktor Prištinskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja Fisnik Selimi.

This slideshow requires JavaScript.

Srbe će na izborima predstavljati Srpska lista, Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba i koalicija “Sloboda”, čiji je lider Nenad Rašić i kandidat za premijera. Samostalna liberalna stranka je u predizbornu kampanju sa sloganom “Znamo se”, počela u Štrpcu, Srpska lista u Leposaviću, dok je Rada Trajković iz koalicije “Sloboda” u predizbornu kampanju krenula sa mesta ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

A.Ć.

%d bloggers like this: