У Клини још једна српска кућа мање

запаљена српска кућа у Клини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Још једна од тридесетак преосталих српских кућа у Клини, запаљена је ноћас. Изгорела је кућа покојног Миодрага Конића, у чијој непосредној близини се налази још осам српских домаћинстава.

У близини куће покојних Неде и Миодрага Конића, која је ноћас запаљена, налази се и кућа седмочлане породице Пешић.

„Страшно је кад гори кућа поред нас. Не осећамо се добро и мислим да не треба ничија кућа да се пали. Штета је и за породицу чија је кућа изгорела, али и за нас све који овде живимо. Нас у кући има седморо. Страх је велики ради деце. Имамо овде децу и требало би да будемо сигурни и да нас нико не дира. Има нека порука у томе што се пале куће“, прича седамдесетдеветогодишњи Добривоје Пешић, подсећајући кроз какве су све муке прошли Срби који су желели из расељеништва да се врате у своје куће. Против њих су организоване масовне демонстрације Албанаца, а и међународна заједница је била спора у обезбеђивању сигурности, и самих Срба и њихове имовине.

запаљена српска кућа у Клини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

По речима председника Привременог органа Општине Клина, Божидара Шарковића, ниједан случај напада на Србе повратнике у Општини Клина до сада није откривен, а паљење куће Конића шаље још једну поруку Србима да у Клини нису пожељни.

„Ово нам они поручују да Србима нема места овде у Метохији, али ја се надам да ћемо да опстанемо. Поручујем свим Србима да се врате и да заштите своју имовину. Албанцима је циљ да ту имовину узму што јефтиније и са оваквим претњама и порукама желе да нас отерају одавде. Надам се да неће моћи да то ураде“, каже Шарковић.

Добривоје Пешић мисли да мештани Клине не нападају Србе и не пале њихове куће.

запаљена српска кућа у Клини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Чини ми се да су сада наше комшије навикле да живимо заједно и са њима имамо добре односе, као што смо имали и пре рата, а ови нови што су дошли, са њима је мало другачије. Они нас не подносе“, тврди Пешић.

У Клини је, по подацима Српске православне цркве, свештеник светио водицу у 350 српских кућа, а 50 српских породица није примало свештеника. Данас је у овом питомом градићу у Метохији, остало тридесетак српских кућа, са једва толико Срба.


Градско гробље у Клини на коме су сахрањивани Срби, зарасло је у коров и шибље, а споменици су девастирани. На улазу у гробље је гомила смећа, које ту одлажу становници оближњих кућа. Црква Светог Марка је срушена до темеља и тек по који камен који вири из траве и жбуња, сведочи да је она ту и била.

Анђелка Ћуп