U Domu kulture u gračanici, književno veče posvećeno Slobodanu Vladušiću

Dom kulture „Gračanica“ organizuje književno veče posvećeno Slobodanu Vladušiću, povodom romana Veliki juriš i knjige teorijske proze „Književnost i komentari“.

„Roman „Veliki juriš“ Slobodana Vladušića donosi jedno posebno, srpsko osećanje Prvog svjetskog rata, kao svjedočanstvo o autentičnom iskustvu koje ne može i ne smije biti izbrisano“ ističe književni kritičar Marko Tošović.

„Najoriginalniji doprinos „Književnosti i komentara“ nije odbrana autonomije književnosti – viđenje književnosti kao autonomne duhovne tvorevine uvek je imalo uticajne predstavnike u srpskoj kritici i teorijskoj misli – već detaljna, pronicljiva i po mnogo čemu samosvojna analiza kulturne i ideološke situacije nastale posle sloma evropskog komunizma, i njenih posledica po književnost i njen položaj u društvu“ napisao je o knjizi prof. dr Leon Koen.

Slobodan Vladušić, rođen u Subotici 1973. godine, pisac, esejista i profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, objavio je romane: Forward (2009), Mi, izbrisani (2013) i Veliki juriš (2018); knjige teorijske proze: Degustacija strasti (1998), Portret hermeneutičara u tranziciji (2007), Na promaji (2007), Ko je ubio mrtvu dragu (2009), Crnjanski, megalopolis (2011) i Književnost i komentari (2019), kao i knjigu: Košarka, to je Partizan (2016).

Književno veče će se održati u petak 11. oktobra 2019. sa početkom u 19 časova.