Kurti: Prvo ću razgovarati sa Srbima koji nisu u Srpskoj listi

Аљбин Курти (покрет Самоопредељење) и Вјоса Османи (Демократски савез Косова)

Аљбин Курти (покрет Самоопредељење) и Вјоса Османи (Демократски савез Косова)


Prvi sastanak posle izbora, između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, održan je danas i zaključak je da će sačekati zvanične izborne rezultate...

Prvi sastanak posle izbora, između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, održan je danas i zaključak je da će sačekati zvanične izborne rezultate kako bi razgovarali o konačnom formiranju vlade. Kurti je ponovio da će u novoj Vladi biti i Srbi, ali ne iz Srpske liste.

„Ono što se ne može promeniti, jeste da će Samoopredeljenje i Demokratski savez voditi Kosovo, a da Demokratska partija odlazi u opoziciju“, rekao je Kurti posle sastanka.

Na sastanku nije bilo detalja , već se razgovaralo o principima, rekla je Vjosa Osmani.

„Najvažnije je da su obe strane danas pokazale dobru volju da će zajednički upravljati državom i da će raditi u interesu građana. Postoje neke stvari o kojima smo razgovarali, a to je smanjen broj ministarstava, ali će zato Vlada mnogo više da radi i donosiće mnoge važne odluke, isključivo u interesu građana“, istakla je Osmani.

Sasatanak između Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, na kome je bio i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, trajao je nešto duže od sat vremena. Osmani i Kurti su naglasili da nisu razgovarali o imenu premijera i da će Ustav Kosova biti ispoštovan, dakle koja partija bude osvojila najviše glasova, daće premijera.

„Dogovorili smo se da u Vladi 30% budu zastupljene žene, a najmanje toliko će ih biti i na pozicijima zamenika ministara“, rekao je Kurti i ponovio da želi da razgovara sa Srbima, ali sa onima koji nisu u Srpskoj listi.

„Svakako da će Ustav Kosova biti ispoštovan kada je u pitanju zastupljenost Srba u Vladi“, dodao je Kurti.

Na kraju su i Osmani i Kurti potvrdili da će sačekati zvanične izborne rezultate, kako bi nastavili dalje konsultacije.

A.Ć.