Једнонационално тровање српским гласовима?

Једнонационално тровање српским гласовима?, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пребројавање гласова који су дошли поштом из централне Србије прекинуто је због, како су изјавили Албанци који су учествовали у бројању, чудног мириса који је долазио из коверти. Српским посматрачима одузети телефони, случај води Специјално тужилаштво. Испред зграде Министарства инфраструктуре, где се броје гласови који су дошли путем поште, без изјава на српском језику.

Одмах после почетка бројања гласова који су стигли из централне Србије, Албанци који су бројали гласове, осетили су, како су рекли у пријави Коосвској полицији, чудан мирис и осетили алергијску реакцију.

Стеван Веселиновић, српски члан Централне изборне комисије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ја стварно не знам како ово да назовем, фарса или циркус? Напокон је почело бројање гласова из централне Србије, после дуге борбе да се ти гласови не пониште и након обрађивања једне четвртине података, руководилац дивизије која се бави обрадом тих гласова, питао је раднике да ли има проблема са ковертама, они су сви углас рекли да осећају неки чудан мирис. Рекли су да имају свраб и алергију, колико сам ја успео да разумем албански и онда је читав процес заустављен, позвана је полиција. Полиција је дошла и истерала из зграде све, па и наше посматраче, чак и мене као члана Централне изборне комисије. Коверте из централне Србије су тотално остале без заштите. Давао сам изјаву у полицији, запленили су ми телефоне из не знам ког разлога, јер на то нису имали право“, каже српски члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић и додаје:

„Коверте су биле без нашег надзора, компромитоване су, могао је ту да уради ко је год шта хтео, тако да ја мислим да је цео тај процес угрожен.“

Веселиновић још каже да су му из полиције рекли да сутра може да дође по телефоне.

Стеван Веселиновић, српски члан Централне изборне комисије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„У тренутку када су нас истерали из зграде, дошла су два возила са бројним медицинским екипама, са разним торбама и ко зна шта је све било у тим торбама, тако да сада имамо оправдан разлог за сумњу. Ове гласове не знам да ли ћемо моћи да прихватимо, јер свако је имао времена да са њима манипулише“, наставио је српски члан Централне изборне комисије.

По Веселиновићевим речима, од више од двадесеторо радника који су радили на процесу пребројавања гласова који су путем поште дошли из централне Србије, није било ниједног Србина, била су двојица Срба као посматрачи, од којих је један стајао на вратима, а други је могао само да посматра бројање, чак није смео ни да се креће по просторији.

„Ја сматрам да је ово што се десило, једна представа, намерно је урађено и у режији је дела секретаријата, одељења које води гласање путем поште и с обзиром да је умешана и Косовска полиција и да ово траје и с обзиром на све што се мени десиоло, сматрам да је ово и у режији Косовске полиције“, закључује Стеван Веселиновић.

Стеван Веселиновић, српски члан Централне изборне комисије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пре него што је Стеван Веселиновић одговарао на питања новинара, медијима се обратио и члан секретаријата, који је причао на албанском, није се представио, а превода на српски језик није било. И поред покушаја новинара који извештавају на српском језику да добију одговор на питање шта се десило, одговора није било.

Адвокат Стевана Веселиновића, Негован Шарановић, каже да је Веселиновић у преподневним часовима три сата био задржан у Косовској полицији ради давања изјаве тужилаштву. Након изјаве, одузети су му телефони, као и још двојици посматрача бројања гласова испред Српске листе, а случај је предат Специјалном тужилаштву. Шарановић каже да је из тужилаштва саопштено да су телефони одузети ради уласка у меморију и да за сада, с обзиром да је истрага у току, није у могућности да даје више информација.

Анђелка Ћуп