Обележена храмовна слава манастира Соколица

Обележена храмовна слава манастира Соколица, фото: Радио Косовска Митровица, Радио Контакт плус

Светом литургијом и резањем славског колача, јутрос је у манастиру Соколица, облежена храмовна слава – Покров пресвете Богородице.

Литургију је служио протојереј ставрофор, Милија Арсовић, у присуству сестринства манастира Соколица.

Верни народ је присуствовао литургији, а и након тога су верници долазили да посете манастир поводом великог празника.

Шест векова стар, манастир Соколица, налази се у атару села Бољетин, тик уз меморијални центар подигнут чувеном албанском качаку Иси Бољетинију.

Манастир Соколица саграђан је између 14. и 15. века и ово културно-историјско добро је од посебног значаја. Иако не постоје тачни подаци ко је био ктитор манастира, претпоставља се да је то био велможа по имену Муса, који је био ожењен једном од сестара српског цара Лазара.

Сам назив Соколица потиче од соколова којих је било много више него данас у шуми око манастира. Брдо на коме се налази манастир Соколица је у народу познато као Брдо соколова.

Једна од легенди у народу о томе како је манастир добио име, јесте и та да је соколица носила кип Пресвете Мајке Божје из манастира Бањска, где се претходно налазио, како би га спасила од турске најезде и да је слетела на високо брдо на којем је касније подигнут манастир.

Кип Пресвете Богородице, био је један од најзапаженијих уметничко-историјских артефакта православља на изложби „Византија – снага и моћ“ одржаној у Метрополитену, у Њујорку, пре неколико година.

Извор: Радио Косовска Митровица, Радио Контакт плус