Пећка патријаршија: Обележена храмовна слава – Покров пресвете Богородице

Обележена храмовна слава Пећке патријаршије, фото: Радио Гораждевац

И ове године заорила се песма и заиграло коло у порти Пећке патријаршије, где је данас обележена храмовна слава – Покров пресвете Богородице.

Литургију је служио Епископ Рашко-призренски Теодосије уз саслужење владике буеносајерског Кирила, игумана манастира Арханђели код Призрена Михајла и Високих Дечана Саве, као и монаштва и свештенства Српске православне цркве.

На светој архијерејској литургији се окупило око четири стотине верника из повратничких села у Метохији, са Косова, али и из осталих делова Србије и Црне Горе, који су дошли организованим превозом.

На данашњи празник рукоположен је ђакон и професор Призренске богословије у чин свештеника, који ће службовати у цркви св. Ђорђа у Призрену.

Епископ Рашко-призренски Теодосије је у беседи поручио да је господ уз нас и да је важно да будемо пријатељи Божији.

„Ова свештена обитељ данас овако дивно прославља данашњи дан, то значи да је господ са нама јер су многи људи окренули главу од нас, од наших светиња, од нашег светог Косова и Метохије. Широм света некада који су нам били пријатељи више нису, али за нас је најважније да ми будемо пријатељи Божији и да нас Мајка Божија закриљује и да нас она штити и руководи кроз овај живот “, рекао је владика Теодосије, након рукоположења.

У својој беседи владика Теодосије је верном народу поручио да истраје и опстане на овим просторима.

„Хвала Богу остаћемо и опстаћемо на овим просторима. За нас су најважније светиње које смо примили од својих предака и важно је да свештено-служитељи, свештено-монаси, монаси и монахиње, они на првом месту служе Богу и дају нама пример како да и ми у љубави и смирењу приступамо Богу и да му служимо. Сви смо радосни данашњем празнику и благослов његове светости нашег патријарха је са овом светом обитељи и са свима нама “, рекао је владика Теодосије.

У литургији на обележавању славе Пећке патријаршије је учествовао и викарни владика патријарха Иринеја Стефан, који је окупљеном народу након литургије пренео благослов патријарха Иринеја.

“Често пута је моја улога таква да преносим благослове патријарха, али мало када се дешава да то истински осећам, зато што знам колико наш патријарх брине и колико воли Косово, што је потпуно природно сваком човеку а поготово патријарху српском. Наш патријарх је овде доста службовао и знам колико се бори, и знам колико ми сада пролазе мисли где смо све били од разних амбасада, до Русије, патријарха Кирила”, рекао је викарни владика српског патријарха.

Верници су заједно са овогодишњим домаћином славе, Гораном Бојићем пресекли славски колач а славље је настављено у порти цркве.

Након литургије окупљени народ играо је и певао уз фолклор, који је извео неколико игара и песама из овог краја на опште одушевљење свих присутних.

Након ратних дешавања манастир Пећка патријаршија је постала значајан центар Срба који су остали да живе у овом делу Метохије. У манастиру живи око 20 монахиња. Пећка патријаршија је од 2006. године део УНЕСКО-ове културне баштине.

Извор: Радио Гораждевац, Коссев