Marko Đurić i Srpska lista: Priština gazi sporazume, EU ćuti

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Posle sve češćih izjava, najverovatnije novog premijera Koosva Aljbina Kurtija, da je Zajednica opština sa srpskom većinom mrtvo slovo na papiru

Posle sve češćih izjava, najverovatnije novog premijera Koosva Aljbina Kurtija, da je Zajednica opština sa srpskom većinom mrtvo slovo na papiru i da će on uvesti reciprotet u dijalog sa Srbijom, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, porukom da je Kurti političar prošlosti, „nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda“.

„Nipodaštavajući Zajednicu srpskih optšina, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum. Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim dijalogom. Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema“, kaže Đurić u saopštenju i dodaje da očekuje jasnu ocenu Evropske unije.

„Kurti ovakvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda. Druženjem sa njemu podobnim Srbima – Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM, Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO. To su opasne greške, koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevante sagovornike“, zaključuje Đurić.

Sličnu poruku šalje i Srpska lista.

„Gaženje sporazuma, čiji je garant bila Evropska unija, od strane Prištine, uz ćutanje evropskih institucija u Briselu je poražavajuća činjenica koja pokazuje licemerje svih onih koji govore o vladavini prava i poštovanju potpisanih sporazuma“, kaže se u saopštenju Srpske liste i dodaje:
„Postizborni sindrom od koga pati Aljbin Kurti i njegove pristalice je više nego opasan po budućnost političkih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a ćutanje međunarodne zajednice indirektno šalje poruku odobravanja ovakvog delovanja. Koliko daleko su u Prištini spremni da idu, govori i podatak da svojim izjavama brišu patos sa svim sporazumima pod okriljem EU, kako onih između Beograda i Prištine, tako i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.“
Srpski narod neće odustati od zahteva da Priština ispuni sve potpisane dogovore, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.