I ove godine likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“. Umetnici će od petka 01. novembra 2019. godine sedam dana stvarati u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Ovo izuzetno mesto, grad Prizren sa svojim duhovno kulturnim vrednostima ugostiće slikare: Biljanu Novković iz Beograda, Svetislava Ludoškog iz Zrenjanina, Gorana Jovanovića iz Knjaževca, Mirjanu Novković iz Novog Sada, Svetislava Slavkovića Kajzera iz Prizrena koji živi u Vranju, Milijanu Vujović iz Podgorice i Miroslava Živkovića iz Niša.

„Jesen u Prizrenu” je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po peti put. Do sada smo imali dosta događaja u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije”. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija“, rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica.

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici, a pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske, saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.