Jevtić sa italijanskim ambasadorom: Puna podrška nastavku dijaloga

Na sastanku ambasadora Italije u Prištini Pjera Sardija i potpredsednika Srpske liste Dalibora Jevtića, zaključeno je da je potrebna puna podrška nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi se omogućilo rešavanje mnogih problema, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima. ​Teme sastanka su bile i opšta i postizborna situacija na Kosovu.

Jevtić je u razgovoru sa ambasadorom Sardijem izrazio zabrinutost povodom poslednjih dešavanja, ispisivanja grafita na školi u Babinom Mostu, kao i zbog konstatno prisutnih tenzija u društvu i provokacija sa ciljem izazivanja incidenata. Zato je, kako je istakao Jevtić, važno da se radi na izgradnji poverenja i tolerancije, a to u ovom trenutku, kada se čuje retorika ignorisanja Srba i srpskih predstavnika od strane pojedinih albanskih lidera, teško je ostvarljivo.

Jedna od tema današnjeg razgovora bili su i vanredni parlamentarni izbori. Jevtić je posebno naglasio da Srpska lista kao ubedljivi pobednik izbora unutar srpske zajednice na Kosovu, želi da bude deo rešenja, a ne deo problema budućih procesa. On je takođe ponovio stav da prioritet Srpske liste nije ulazak u Vladu Kosova u trenutnim okolnostima, kada pojedini albanski lideri govore da neće razgovarati sa Srpskom listom, već sa onim Srbima koji su dobili minoran broj glasova, ali koji promovišu, kako je rekao, politiku asimilacije Srba.

”Srpska lista nije nikad, niti će ikad podržati tu vrstu politike, politiku nestajanja Srba sa Kosova, politiku klimanja glavom, politiku ličnih interesa koju promovišu Nenad Rašić, Rada Trajković, Aleksandar Jablanović i Slobodan Petrović. Ta politika je doživela poraz na izborima i to ubedljiv. Srpska lista ima obavezu da štiti interese srpskog naroda, ali ne samo srpskog već i drugih nevećinskih naroda koji su takođe glasali za Srpsku listu“, rekao je Jevtić i dodao: ”Ako neko želi da zbog nekih drugih razloga prekrši Ustav po pitanju formiranja nove Vlade Kosova, to nije naš problem. Mi smo spremni za razgovor sa svima koji će sa nama razgovarati sa punim uvažavanjem i poštovanjem i ne samo zbog toga što tako kažu važeći zakoni, već zbog toga što mi predstavljamo ogromnu većinu Srba na Kosovu. Baš kao što mi ne možemo da biramo albanske predstavnike, tako ni Albanci ne bi smeli politikom Slobodana Miloševića da biraju podobne Srbe, spremne da zbog svog ličnog interesa urade sve na štetu srpskog naroda na Kosovu. Takav pristup nije dobar za čitavo kosovsko društvo i posebno nije dobar u procesu izgradnje poverenja među narodima“.

Ambasador Sardi se zahvalio ministru Jevtiću na razgovoru i stavovima koje je mogao da čuje i ocenio da je potrebno raditi na što skorijem formiranju nove Vlade, uz puno poštovanje volje građana, zaključuje se u saopštenju poslatom iz kabineta potpredsednika Srpske liste, Dalibora Jevtića.