Sahranjen Bojan Stojanović

Бојан Стојановић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Бојан Стојановић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


U Dobrotinu je danas u prisustvu članova porodice, prijatelja i velikog broja građana, sahranjen Bojan Stojanović, prvi gradonačelnik Gračanice.

U Dobrotinu je danas u prisustvu članova porodice, prijatelja i velikog broja građana, sahranjen Bojan Stojanović, prvi gradonačelnik Gračanice. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece. Stojanović je bio aktuelni zamenik ministra finansija u Vladi Kosova. Političku karijeru je započeo u Samostalnoj liberalnoj stranci, zatim je formirao Savez kosovskih Srba, da bi 2017. godine prešao u Srpsku listu.

Prethodno je održan komemorativni skup, na kome su govorili Stojanovićevi prijatelji i saradnici. Zoran Stanković, novinar RTV Gračanica, pročitao je telegram saučešća direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

„U neverici sam primio vest o nenadoknadivom gubitku koji nas je zadesio Bojanovim odlaskom. Pamtićemo ga po tome što je izuzetno bio privržen svom narodu i po njegovoj nesebičnoj borbi za bolji i lepši život Srba na Kosovu i Metohiji. Deleći osećanje tuge i bola sa vama i vašom decom Srbi sa Kosova i Metohije i ja lično ostaćemo mu na tome večno zahvalni“, naveo je, između ostalog, Marko Đurić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić, pročitao je telegram saučešća takođe potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića.

komemorativni skup, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Znam koliko si značio i svojoj porodici i svojoj Gračanici, za koju si se svakoga dana borio zajedno sa svima nama. Poručujem ti da ćemo u ovim teškim trenucima, ali i u budućnosti nastojati da budemo oslonac tvojoj porodici, sa kojom ćemo čuvati uspomenu na tebe i tvoju borbu za naše Kosovo i Metohiju“, poručio je Radoičić.

Od Bojana Stojanovića su se oprostili i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i državni sekretar ministartsva privrede u Vladi Srbije, Branimir Stojanović.

„Tvrd u svojim stavovima,rečit i otresit, ne libeći se da svima kaže istinu i iznese sopstveni stav, Bojan je imao puno protivnika, ali je svojom zalaganjima pronalazio kompromisna rešenja. Nikada, i pored brojnih pritisaka i iskušenja, nije napuštao svoj rodni Dobrotin, Kosovo i Metohiju i nikad nije radio protiv interesa sopstvenog naroda“, istakao je Srđan Popović, obećavši Stojanovićevoj porodici da neće biti zaboravljena.

Branimir Stojanović je podsetio na deo onoga što je Bojan Stojanović učinio za meštane Opštine Gračanica.

„ Mi smo se radovali, iako mu to nismo priznali, to što je u Prištini imao kičmu, za razliku od mnogih drugih, to što je put Gračanica – Laplje Selo pretvorio u normalnu saobraćajnicu, kao i kilometre drugih puteva i trotoara, hiljade kvadrata stambenog i administrativnog prostora, sportske hale, fudbalske terene kao i ovaj Dom kulture u kojem mu odajemo počast. Ali ono što mu je znam bilo jako važno, to su stotine radnih mesta, tačnije stotine zbrinutih porodica i sačuvanih ognjišta“, rekao državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vlade Srbije.

Igor Aritonović u emotivnom govoru oprostio se od svog političkog učitelja, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Igor Aritonović, dugogodišnji saradnik Bojana Stojanovića, vidno potrešen, u emotivnom govoru, oprostio se od svog političkog učitelja, sa porukom da će se dugo pamtiti sve ono što je Stojanović učinio za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Znam kako si nas smirivao i znam kako si znao da daš gas kada je to potrebno. Učio si nas da budemo zreli, da budemo razumni, da budemo praktični i budemo realni. Ostavljaš neizbrisiv trag. Budi spokojan tamo gde si sada. Tamo niko neće da te izda, tamo niko neće da te laže, tamo niko neće da govori loše o tebi i onda kada na to nema pravo jer to si ti, pobednih malih bitki, a danas gubitnik najbitnije borbe“, između ostalog je rekao Aritonović.