Marko Đurić: Niko neće prekinuti veze kosovskih Srba sa Beogradom

Marko Đurić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Na današnjem sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosova, sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, zaključeno je da kosovski Srbi neće dozvoliti da im Aljbin Kurti određuje predstavnike u kosovskim institucijama. Takođe, poručeno je da Srbi neće učestvovati u prištinskoj vladi ili u koaliciji koja ne prihvata legitimnu volju srpskog naroda, koji se 96% opredelio za Srpsku listu.

„Srbi na Kosovu ne prihvataju status građana drugog reda. U slučaju novih pritisaka na srpske institucije, srpski predstavnici biće spremni da napuste sve privremene institucije i na solidaran način primeniće sve mere nenasilnog otpora“, rekao je Marko Đurić i dodao da je opasna Kurtijeva najava uvođenja reciprociteta i da se Kurti vraća u prošlost, umesto da razmišlja o budućnosti.

„Zahtevamo momentalno ukidanje taksi, koje su anticivilizacijske i protivpravne. One su štetne za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnost“, istakao je između ostalog Đurić, prenoseći zaključke sa sastanka.

Direktor kancelarije za KiM je ponovio da “vezu između srpskih predstavnika sa Kosova i Beograda niko neće prekinuti” i da će “srpski predstavnici sve odluke donositi u konsultaciji sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije“.