Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova sami formiraju Vladu?

Избори 2019, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Избори 2019, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu je Pokret Samoopredeljenje, saopštila je danas na konferenciji za medije...

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu je Pokret Samoopredeljenje, saopštila je danas na konferenciji za medije predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

Samoopredeljenje će u novom sazivu Kosovskog parlamenta imati 32 poslanika, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 29, dok će Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija imati 25 poslanika. Koalicija između Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija, imaće 14 poslanika, od kojih su 13 iz Alijanse za budućnost Kosova. Srpska lista je osvojila svih deset zagarantovanih mesta.

Iako mediji na albanskom pišu da su pregovori o novoj vladi pri kraju, potrebno je sačekati rokove za žalbe, jer je koalicija između Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, koja nije prešla cenzus, najavila žalbu. Kako su istakli iz ove koalicije, današnje objavljivanje rezultata u Centralnoj izbornoj komisiji je „fingirano“ i oni će iskoristiti sve pravne mogućnosti da to dokažu. Takođe, Ljimaj kaže da preko 3.000 glasačkih listića iz centralne Srbije nije došlo poštom, kako predviđa Ustav i Izborni zakon na Kosovu.

Rok za žalbu Izbornom panelu za žalbe je 24 časa, a ukoliko stranka koja se žalila nije zadovoljna odgovorom, može se žaliti prvo Vrhovnom, a na kraju i Ustavnom sudu.

A.Ć.