Ко трује мештане Лапљег Села и Преоца?!

Шетња поред реке је незамислива без маске, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Некада речица у којој је било риба, бистра и чиста, Грачанка је била идеално место где су мештани Грачанице, Лапљег Села и Преоца шетали и хладили се у врелим данима. Данас је место са којег се шири несносан смрад, па ни прозор на кућама не може да се отвори, а возачи који пролазе кроз села, журе да што пре прођу. Мештани забринути и љути. Да ли их то неко намерно трује, питају се? Нема другог назива за ово што се догађа, осим еколошке катастрофе, кажу, додајући да више не могу овако да живе.


„Фабрика за пречишћавање отпадних вода дугорочно решење“
„Овај проблем траје већ три или четири године, како сам сазнао од нашег инспекцијског одељења и занимљиво је и страшно да се свих ових година нико није заузео на прави начин. То је оно што је стварно жалосно и то је оно што не смемо да оставимо за неки будући период. Ја као председник Општине Грачаница сигурно нећу овај проблем оставити по страни и као што сам обећао мештанима, гледаћу да на било који начин то решимо до краја“, обећава градоначелник Грачанице и додаје да постоји дугорочно решење:
„Дугорочно решење овог проблема је фабрика за пречишћавање отпадних вода. Ми радимо на томе, међутим то је веома скуп пројекат и тај пројекат планирамо да урадимо наредне године и да то дугорочно спречимо, али годину дана је дуг период. Нама је потребно да се то реши за две или три недеље јер људи су нестрпљиви, што је разумљиво. Мислим да у таквим околностима не могу да живе“, закључује Срђан Поповић изразивши бојазан да људи због еколошке катастрофе и страха за здравље своје деце, не почну да напуштају села.

Корито реке Грачанке, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Гордана Ђорић прича да је увек желела да живи поред реке, да уместо градске вреве слуша жубор воде. Због тога је и купила плац у Лапљем Селу, управо поред Грачанке. И све је заиста било идилично до пре неколико година.

„Постало је неиздржљиво живети поред смрдљиве и затроване реке. Не смете да отворите прозоре јер вам смрад улази у кућу, а онда настаје још већи проблем. Не можемо ни да ручамо у својој кућу уз тај смрад. Ово је еколошка катастрофа и опасно је по наше здравље. Врло често осећам гушење, промуклост, печење у грлу и надражај за кашаљ. Ако простремо веш вани, скинућемо смрдљиве крпе. Квалитет нашег живота је сведен на нулу“, каже Ђорићева и тврди да ће се мештани организовати и блокирати пут, како би скренули пажњу централним институцијама на овај дугогодишњи проблем.


На иницијативу министарке администрације локалне самоуправе Адријане Хоџић, 19. септембра је одржан састанак, на коме су присуствовали министар за заштиту животне средине и просторно планирање Фатмир Матоши, грађевинска инспекторка у истом министарству Фљорије Кћику, директор за урбанизам у општини Грачаница Дејан Јовановић, као и омбудсман и његова заменица, Хиљми Јашари и Марија Радуловић. Министарка Хоџић је тада изразила спремност да министарство на чијем је челу, координише рад међу заинтересованима, а министер Матоши је обећао издвајање, како је рекао, знатних средстава за решење проблема. Иако позвани, састанку нису присуствовали представници Општине Приштина и Општине Косово Поље.

Корито реке Грачанке, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ово је тровање. Ми смо носили воду, и у Митровицу и у Приштину. У Приштини кажу да је вода исправна, а у Митровици кажу да има у њој и жива и разни отрови. Ово је катастрофална ситуација, деца не могу да се играју у дворишту. Некада је у реци било и риба и жаба, сада нема ништа. Све је затровано. Воду из бунара не користимо ни за техничку воду”, љутито прича Зоран Трајковић, чији су кућа и ресторан преко пута реке. Трајковић је сигуран да се отпадне воде испуштају на изласку из Ајвалије, а на улазу у Грачаницу.

“То сигурно ради неки човек који је недодирљив. Ја стварно не знам докле ћемо да трпимо ову тортуру”, пита се Трајковић.

Да је загађивач на територији општине Приштина сматра и градоначелник Грачанице Срђан Поповић.

„Ми смо немоћни из једног јединог разлога, зато што се загађивач не налази на територији Општине Грачаница. Оно што је битно, ми смо прво разговарали са Општином Приштина, организовали смо заједничке инспекцијске контроле које нису уродиле плодом. Исто тако, разговарали смо са министром за заштиту животне средине који нам је обећао да ће урадити све и посредовати између две општине, не би ли дошло до решења и не би ли се нашао загађивач, ни то није уродило плодом“, каже Поповић.

Он додаје да је поднета и кривична пријава којом је отворена истрага како би се утврдило одакле долази загађење али, каже, ни то није дало резултате.

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„На крају је уследило писмо које сам послао централним институцијама, колеги у Приштини и међународној заједници. Уколико у најскоријем року не буде одговора, ми ћемо стварно бити принуђени да ту канализацију затворимо или да урадимо нешто што ће спречити изливање тих отпадних вода у реку Грачанку“, прича градоначелник Грачанице.

Према његовим речима истрагу отежава то што загађивач отпадне воде испушта периодично.

Јелена Мирковић, мајка двогодишње девојчице, каже да је ситуација неподношљива.

„Деца нам удишу овај ваздух, уствари смрад и отров, немамо где да их прошетамо, цело село је у смраду од реке. Све више и више смрди и ми заиста не можемо овде да живимо. Чули смо од општинских власти да је приоритет решење проблема са реком, па нам само остаје да се надамо и сачекамо да се проблем реши. Уколико то не буде убрзо, овде нема опстанка“, поручује Мирковићева.


Службено обраћање међународној заједници
Градоначелник Грачанице Срђан Поповић је, у службеном обраћању, од председника Општине Приштина Шпенда Ахметија, шефа мисије ОЕБС-а на Косову Јана Братуа, амбасадора САД-а Филипа Коснета, амбасадора Немачке Кристијана Хелта, као и од амбасадора Мађарске, Француске и Словеније, затражио да својим ауторитетом утичу на одговорне за заштиту животне средине да предузму конкретне, законом обавезне мере, како би се спречиле негативне псоледице по здравље људи, као и по животну средину.

Мештанка Преоца Душица Костић се присећа да су њени суграђани већ једном блокирали пут, у нади да ће тиме иницирати одговорне да проблем реше, али не само да нема краја мукама мештана, већ су оне сваким даном све веће.

Протест ученика Гимназије и Трговинско-економске школе

„У нашем селу, у Преоцу, река пролази поред вртића и школе, деца удишу све те отрове. Заиста се чудим да до сада није било и теже оболелих. Можда се то касније манифестује. Позивам све који могу да помогну, да то ураде, јер је постало неиздржљиво“, каже Костићева.

У ранијој изјави, општинска инспекторка за заштиту животне средине Александра Блануша је рекла да загађивач долази из Ајвалије и да је првобитном контролом утврђено да у тим отпадним водама нема материја опасних по здравље али да су касније анализе показале другачије резултате.

„Последње анализе су показале да у тим водама има супстанци које су штетне по људско здравље, међутим нико на то ни дан данас не реагује. Надамо се да ће међународна заједница пружити подршку Општини Грачаница јер су у питању животи људи. Имамо доста људи који су ишли код лекара, који су се жалили, којима смета тај смрад, који је стварно несносан и у будућем периоду, ако се стварно неко не буде заузео за то, ми ћемо на било који начин морати да решимо тај проблем“, објашњава градоначелник Поповић.


Из Општине Приштина нема одговора
Од Општине Приштина смо покушали да сазнамо да ли су упознати са проблемом загађења Грачанке и шта ће предузети, међутим, одговор нисмо добили.
Службени имејл смо упутили и градоначелнику Приштине, Шпенду Ахметију, као и директору инспекцијске службе Општине Приштина, Адонису Тахирију, али одговоре нисмо добили.

Покушали смо да прошетамо поред реке, али заиста је то било немогуће. Човек кога срећемо, гледа нас неповерљиво и љутито каже:

„Неко нас намерно трује и жели да одемо одавде“. Огорчен је, није желео ни своје име да каже.

„Годинама причамо о овом проблему, решења нема, не знам шта више да кажем“, додаје.

Протест ученика Гимназије и Трговинско-економске школе

По речима председника Општине Грачаница, адекватне реакције међународних и централних институција још увек нема, као ни колега из Општине Приштина, па ће представници општине још једном затражити заједнички састанак свих релевантних институција. Ако и то не уроди плодом, „онда ћемо ми у општини да се договоримо на који начин ћемо зауставити ову еколошку катастрофу и спречити све то“, обећава Поповић.

Заменица министра за заштиту животне средине и просторног планирања Милена Здравковић је раније, за РТВ Ким, изјавила да су на њен лични захтев испитани сви могући загађивачи и да је Министарсто испред којег она долази урадило доста.

„Тренутно се прави процена изградње канализационе мреже, како на терену Ајвалије, тако и на терену Грачанице, Лапљег Села, Преоца, па све до реке Ситнице. Постоји расположење међу људима који тамо раде, да се овај проблем реши”, рекла је Здравковић јуна 2019. године.

“Успела сам да обезбедим средства за санирање потока Краварице која је једна од притока и која има велики проблем са канализацијом која долази из Ајвалије“, додала је.

Она је тврдила да постоји више загађивача који утичу на стање реке Грачанке:

„Проблеми долазе из канализације која се слива из околних села, као што су Грачаница, Ајвалија, а конфигурација терена Лапљег Села је таква да је оно на равници где вода стоји и мањи проток воде спречава одлив те канализације даље. Инспекција је излазила на терен како у Општини Грачаница тако и у Општини Приштина, где су установили да постоје и други загађивачи као што су погони за рециклирање, отпад који долази из домаћинства, постоје и трагови тешких метала из рудничких јама и све се то слива у реку Грачанку“.

Протест ученика Гимназије и Трговинско-економске школе

“Имам право да дишем здраво”
Поводом Светског дана чистог ваздуха, 4. новембра, ученици Гимназије и Трговинско-економске школе, окупили су се поред реке Грачанке у Лапљем Селу, са маскама на лицу и транспарентнима, чиме су желели да још једном скрену пажњу надлежних на еколошки проблем који се дешава у њиховом селу. Са поруком “Имам парво да дишем здраво”, ђаци и њихови наставници су позвали надлежне локалне и централне институције, али и представнике међународне заједнице да реагују и што хитније реше проблем.
 “Данас уместо у школи, желимо да овде, на овом месту одржимо час из живота и екологије, јер хоћемо да вам кажемо оно што сви већ добро знате, а то је да је ова река извор заразе, отворени колектор канализације, својеврсна депонија смећа и претња нашем здрављу”, поручио је између осталог, ученик “Гимназије Приштина”, Андрија Митић.

Анђелка Ћуп


Чланак је настао у оквиру пројекта “Колико су локалне самоуправе отворене за грађане” који реализује ЦБС уз подршку Косовске фондације за отворено друштво. Ставови изнети у чланку и видео снимку су искључива одговорност аутора и ни на који начин је представљају ставове КФОС-а.