Osam godina posle, dijalog nema alternativu

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Dijalog nema alternativu, a od 2011. godine, kada su prvi put za sto seli Edita Tahiri i Borko Stefanović, život građana je olakšan, ali nedovoljno, jedan je od zaključaka učesnika debate, koju je uz podršku Ambasade SAD u Prištini, organizovala Gračanička omladinska inicijativa (GYI). Nedovoljna transparentnost dijaloga u Briselu, različito tumačenje dogovorenog od strane Prištine i Beograda i nepoštovanje sporazuma, usporilo je dijalog, dok ga je najnovija politička situacija potpuno zaustavila.

„Osam godina posle“, bila je tema televizijske debate, koju je uz podršku Američke ambasade u Prištini, organizovala NVO Gračanička omladinska inicijativa. O Briselskom dijalogu, dogovorenim sporazumima, o tome šta je implementirano, a šta ne, govorili su politikolog Ramuš Tahiri, direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević i istoričar Aleksandar Gudžić. Sagovornici su se složili da političke elite, i u Beogradu i u Prištini, nisu bile dovoljno zainteresovane da iskreno razgovaraju, a još manje da implementiraju dogovoreno, iako su obe strane izjavljivale da pregovore vode zbog boljeg života građana.

Najnovija politička situacija, odnosno takse koje je pre godinu dana jednostrano uvela Vlada Kosova na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine, potpuno su zaustavile pregovore, a najnovije izjave najverovatnije budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da će umesto taksi uvesti reciprocitet i preispitati dosadašnje sporazume, još više otežavaju nastavak dijaloga, složili su se učesnici debate.

Pre debate, publika je imala priliku da vidi umetnički performans mladih glumaca „Teatra Geto“. Predstava pod nazivom „Sedmi pečat“, koju je režirao reditelj Zoran Ristić Riči, na satiričan način je prikazala tok dijaloga u Briselu.

Debata je organizovana u Centru građanske energije u Gračanici, uz prisustvo publike, a kompletan snimak će biti postavljen na društvenim mrežama i emitovan na televizijama koje svoj program emituju na Kosovu, na srpskom jeziku.

TV debatu je producirala Gračanica Onlajn, kao i montažu predstave.

A.Ć.