Решавање проблема загађености Грачанке је приоритет Општине Грачаница

У оквиру пројекта ,,Активни грађаниˮ, који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Грачаници је 12. новембра одржана „софа одговорности“. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво.

Заменик градоначелника Општине Грачаница присуствовао је „софи одговорности“, те разговарао са грађанима о до сада спроведеним локалним пројектима и инвестицијама, као и о плановима за наредни период. На самом почетку разговора истакнуто је да су тренутно сви капацитети Општине Грачаница усмерени ка решавању проблема загађености реке Грачанке, као и да се у том смислу очекује помоћ и подршка од стране надлежних централних институција и међународних мисија и организација на Косову. Присутни грађани су у конструктивној расправи поделили своја мишљења и конкретне предлоге са представником општине поводом решавања овог горућег питања.

Представник локалне самоуправе је грађанима представио досадашње капиталне инвестиције и спроведене пројекте, уз посебан осврт на јачање капацитета и квалитета рада запослених у општини, а у светлу повећања транспарентности и одговорности. Заменик се посебно осврнуо на планове Општине Грачаница да у наредном периоду уложи знатне финансијске дотације у Клиничко-болнички центар, са циљем подизања квалитета услуга и проширења капацитета. Између осталог, приоритет ангажмана општине ће бити и на реконструкцији водоводне инфраструктуре.

Присутни грађани су имали прилику да директно поставе питања заменику градоначелника, која су се тицала инфраструктурних пројеката и финансијске помоћи локалним омладинским иницијативама. На самом крају одржане софе, представник Општине Грачаница нагласио је да грађани могу упутити своје захтеве личним доласком у општинске просторије и/или контактирањем општинских органа путем званичног вебсајта.

НВО Актив