Аранђеловдан обележен у манастиру Светих Архангела код Призрена

манастир Свети Архангели, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Српска православна црква и верници прослављају Сабор светог Архангела Михајла – Аранђеловдан. Празник је свечано обележен у манастиру Светих Архангела код Призрена.

У величанственој клисури Призренске Бистрице, на свега три километра од Призрена, налази се манастир Светих Архангела.

У задужбини Цара Душана, и ове године на Аранђеловдан окупили су се верници из различитих крајева Косова и Србије.

Литургију је у капели посвећеној Светом Николају Охридско-Жичком служио архимандрит Стефан, игуман манастира Светих Врача у Зочишту, уз саслужење свештенства и монаштва.

„Стално нас сабирају архистрати Михаило и Гаврило са осталим небеским силама на овом месту постојања, месту васкрсења, месту где се благодат Божја излива толико стотина и стотина година, па и у времену кад је ова светиња лежала прекривена заборавом неких људи. Али Бог то није заборавио и дао је да се она поново обнавља, освећује оне који долазе и чини да имамо где да се сакупимо у свим овим временима која су сада пред нама и која су била иза нас”, поручио је архимандрит Стефан.

За преостале Србе у Призрену ово је велики дан и због чињенице да их је за празник знатно више.

“Радује нас овај дан што нас окупи, тако да се на тренутке бар не осетимо да смо усамљени, него има још неко поред нас и са нама”, рекао је Спаса Андријевић.

„Раније је било много више људи, више народа, ентузијазма. И мада нас се данас мало, ипак смо срећни. Имам пријатеље и Албанце и Турке, са којима се дружим, са којима се посећујем, идем код њих на Бајрам, они долазе на Ускрс, на славу, очекујем их данас“, каже Синиша Цветковић из Призрена.

Ученици и професори призренске Богословије редовно обилазе ову светињу и учествују на литургијама.

„Углавном певамо кад су неки догађаји, помажемо оцу Михаилу. Долазимо радним данима или викендом само да седимо, због лепоте манастира“, рекао је Милош Костић из Лесковца,ученик призренске Богословије.

„Увек је велика радост и весеље да дођемо на овакво место, можемо да се сетимо наших предака који су овде били, који су ово изградили и који су нама оставили ово богатство које ми сада имамо. Наш задатак је да ми чувамо ово што су они нама оставили, да негујемо и да преносимо на даље генерације, да покажемо људима да је ово наше и да никада не треба да падне у заборав“, рекао је Арсеније Терзић, ученик Богословије из Краљева.

За разлику од предходних, ове године није било организованог превоза, а поред верника манастирској слави присуствовали су и чланови музичке групе “Фенички бисери” из Београда, који нису крили своје одушевљење.

“Први пут сам овде, осећај је невероватан, посетили смо Газиместан, певали смо”, каже Василије Анастасијевић из Београда.

“Ми смо овде први пут. Поред неговања традиционалне, духовне музике бавимо се хуманитарним радом три године. Сваке године обезбеђујемо пакетиће за децу са КиМ, прошле године смо обезбедили музичке инструменте за ново отворено одељење у Витини. Тим поводом смо и дошли, јуче смо тамо имали концерт , а ноћас смо стигли овде”, рекла је Зорица Анастасијевић из Београда.

После Никољдана, ово је најчешћа слава код Срба.

Аранђеловдан је била и крсна слава Немањића. Овај празник се, као сеоска слава, обележава и у Биначу надомак Витине.

Извор: РадиоКонтактПлус