Општина Партеш се суочава са континуираном депопулацијом

У оквиру пројекта ,,Активни грађаниˮ, који спроводи Невладина организација Актив из Северне Митровице, уз подршку Олоф Палме Центра, у Партешу је 13. новембра одржана „софа одговорности“. „Софа одговорности“ је Активов бренд, односно концепт, чија је суштина да на једном месту, у неформалној атмосфери, окупи заинтересоване грађане и представнике локалне самоуправе, са циљем одржавања конструктивне расправе на различите теме, од важности за локално становништво.

Грађани општине Партеш су на састанку са представницима општине искористили прилику да укажу на одређене проблеме са којима се сусрећу у свакодневном животу. Пре свега, грађани су били заинтересовани за постављање питања представницима локалне самоуправе о томе колико и на који начин општина може да реагује и помогне, јер грађани имају одређене недоумице око надлежности само општине. Ово је значајно, због тога што највећи број проблема који погађају грађане ове локалне самоуправе, долазе ис сфере друштвено-политичког живота на који општина нема или има веома мало утицаја. Грађани су пре свега поменули и указали на велику стопу незапослености грађана, нарочито младих. Овај проблем је директан узрок другог горућег проблема општине Партеш, а то је континуирана депопулација, нарочито младих који у потрази за запосљењем напуштају Партеш и Kосово. Специфичност општине Партеш је та што млади не одлазе само у веће урбане центре у централној Србији већ, велики број њих директно емигрира у земље западне Европе.

Такође, грађани општине Партеш, указали су и на неке позитивне тендеције у општини Партеш као што је тренд побољшања квалитета услуга које локална самоуправа пружа грађанима и то у области комуналних услуга и здравствене заштите. Грађани су истакли да је видљив и напредак у области капиталних инвестиција, конкретно изградње и реконструкције путне инфраструктуре.

НВО Актив