fbpx

Ugroženost privatne imovine građana Novog Brda veliki problem

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


U okviru projekta ,,Aktivni građaniˮ, koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice,

U okviru projekta ,,Aktivni građaniˮ, koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice, uz podršku Olof Palme Centra, u Novom Brdu je 14. novembra održana „sofa odgovornosti“. „Sofa odgovornosti“ je Aktivov brend, odnosno koncept, čija je suština da na jednom mestu, u neformalnoj atmosferi, okupi zainteresovane građane i predstavnike lokalne samouprave, sa ciljem održavanja konstruktivne rasprave na različite teme, od važnosti za lokalno stanovništvo.

Prisutni građani opštine Novo Brdo iskoristili su priliku da na sastanku sa predstavnicima opštine Novo Brdo, iskažu koji su to najveći izazovi i problemi sa kojima se suočavaju građani ove opštine.

Pre svega, građani su istakli da je gorući problem u opštini Novo Brdo ugroženost privatne svojine, naime, u prethodnom periodu građani i njihova imovana, što će reći: stoka, poljoprivredna mehanizacija, automobili, koji su se našli na udaru lopova. Građani ističu da je još veći problem to što ne vide nikakve konkretne korake u cilju rasvetljavanja ovih slučajeva. Uz to, građani su istakli da je veliki problem u opštini Novo Brdo i ilegalna seča šuma, kako u privatnom vlasništvu tako i u vlasništvu opštine.

Građani su istakli da je vidljivo da postoje veliki napori lokalne samouprave kada je u pitanju putna infrastruktura i komunikacijsko povezivanje udaljenih sela i zaseoka opštine Novo Brdo, ali da je to i dalje izazov koji se nalazi visoko na listi prioriteta. Naglašeno je i da oni kao veliki problem, ali i eliku šansu vide u turističkom potencijalu. Problem leži u tome što se ne radi ništa sistematski na iskorišćavanju turističkog kapaciteta. Nažalost, ide se u suprotnom pravcu, umesto upotrebe postojećih potencijala, imamo konstantu manipulaciju, zloupotrebu i nanošenje štete, materijalnom verskom nasleđu SPC.

NVO Aktiv
%d bloggers like this: