Zvečan: Prioritet izgradnja infrastrukturnih objekata i sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja

U okviru projekta ,,Aktivni građaniˮ, koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice,

U okviru projekta ,,Aktivni građaniˮ, koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice, uz podršku Olof Palme Centra, u Zvečanu je 26. novembra održana „sofa odgovornosti“. „Sofa odgovornosti“ je Aktivov brend, odnosno koncept, čija je suština da na jednom mestu, u neformalnoj atmosferi, okupi zainteresovane građane i predstavnike lokalne samouprave, sa ciljem održavanja konstruktivne rasprave na različite teme, od važnosti za lokalno stanovništvo.

Prisutni građani su imali priliku da direktno postave pitanja opštinskom predstavniku, gde su pitanja bila fokusirana na ulaganjima u lokalnu infrastrukturu.

Predstavnik Opštine Zvečan osvrnuo se na trenutna ulaganja od kojih su pomenuti omladinski centar (koji je u fazi izgradnje), uređenje sportskih igrališta. Uz to, spomenuta je završna faza izgradnje mosta koji će povezati sela Valač i Srbovac, kao i postavljanje dodatnih kontejnera za odlaganje smeća u selima opštine, jer se zbog nedostatka istih stvaraju mini deponije.

Prisutni građani su sa predstavnikom Opštine razgovarali o potrebi proširenja kanalizacione mreže (koja se već sprovodi) i rekonstrukciji prilaznih puteva koji vode ka udaljenim seoskim naseljima. Završena obnova i izgradnja (novog) uličnog osvetljenja, kao i puštanje u rad regionalnog vodovoda takođe su bili tema razgovora dveju strana. Građani su istakli važnost izgradnje regionalne sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja, te podržali ovu inicijativu od izuzetne važnosti.

Na samom kraju, predstavnik Opštine Zvečan je naglasio da građani mogu uputiti svoje zahteve ličnim dolaskom u opštinske prostorije i/ili kontaktiranjem opštinskih organa putem vebsajta ezvecan.com.