fbpx

Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu

Награђене ауторке (Фото РадиоКИМ)
Priča o nestajanu nekada etnički srpskog sela Ugljara osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem Grafestu.

Priča o nestajanu nekada etnički srpskog sela Ugljara osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem Grafestu.

Osmi po redu međunarodni festival Grafest zavšen je večeras dodelom priznanja autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja. Prvu nagradu za film „Selo moje – Ugljare“ dobile su mlade novinarke New press produkcije iz Čaglavice, Katarina Marinković i Sanja Đokić.

„Ovo je naše prvo učešće i naša prva nagrada na ovom festivalu, tako da je posebno značajna i draga. Mislilm da je ovaj problem koji je opisan u reportaži zapravo mnogo veći i njegove posledice su mnogo veće. Cilj nam je bio da ukažemo na problem i da na neki način probudimo savest onih koji su odgovorni za opstanak Srba ovde“, kazala je Katarina Marinković.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Žarku Joksimoviću za film „Prizrenska rapsodija“, dok je treću nagradu odneo njegov kolega iz Leposavića Ivan Vučković za dokumentarac „Priča o nestajanju“.

„Drago mi je da smo sem nas starijih kolega, mene i Ivana, billi danas i sinoć da vidimo i neke priče iz Cernice, priče sa Brezovice koje svakako zaslužuju pažnju“, kazao je Joksimović.

Vučkoviću je ovo drugo učešće na festivalu, a jedna je od mnogobrojnih nagrada tokom njegove novinarske karijere.

„Ovo je jedna tužna priča koja je izazvala emociju koju sam želeo. To je priča o nestajanju srpskog sela podno Kopaonika i Rogozne i nadam se da ćemo pričati za pet godina ili deset da smo mi prvi koji smo upozoravali na onu strahotu koja se i desila“, kazao je Vučković za RTV Kim.

Za nagradu na ovogodišnjem Grafestu nadmetalo se više autora sa petnaest svojih radova, a odluku da su ova tri ostvarenja najbolja doneo je žiri u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, Đorđe Jevtić i Ivana Vanovac.
„I ove godine Grafest je pokazao bogatstvo tema i težinu života na Kosovu i Metohiji kako kolektivno, tako i pojedinačno. Radovi su tretirali od tema iz duhovne i nacionalne sfere preko etnografskih do teških priča o siromaštvu a posebno o tihom nestajanju sa ovih prostora“, kazala je Ivana Vanovac.

Osim autorima filmova, Dom kutlure u Gračanici dodelio je zahvalnicu Mihailu Caniću iz Beograda koji godinama podržava ovaj festival.

Gost festivala bio je i Predrag Živković producent filma „Dolina vladara“. „Želim da se zahvalim što ste me pozvali i omogućili da budem deo ovog divnog festivala i nadam se da ćemo sarađivati ubuduće. Drago mi je da smo naš film koji je veoma uspešan imali prilike da prikažemo i ovde“, rekao je Živković.

Dodeli nagrada prethodio je film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

Međunarodni festival Grafest organizovao je Dom kulture Gračanica, a pomogli su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine i Opšina Gračanica.

Izvor: RadioKIM
%d bloggers like this: