fbpx

Novinarkama Katarini Marinković i Sanji Đokić prva nagrada na Grafestu

Награђене ауторке (Фото РадиоКИМ)
Priča o nestajanu nekada etnički srpskog sela Ugljara osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem Grafestu.

Прича о нестајану некада етнички српског села Угљара освојила је прву награду на овогодишњем Графесту.

Осми по реду међународни фестивал Графест завшен је вечерас доделом признања ауторима најбољих документарних остварења. Прву награду за филм „Село моје – Угљаре“ добиле су младе новинарке Неw пресс продукције из Чаглавице, Катарина Маринковић и Сања Ђокић.

„Ово је наше прво учешће и наша прва награда на овом фестивалу, тако да је посебно значајна и драга. Мислилм да је овај проблем који је описан у репортажи заправо много већи и његове последице су много веће. Циљ нам је био да укажемо на проблем и да на неки начин пробудимо савест оних који су одговорни за опстанак Срба овде“, казала је Катарина Маринковић.

Друга награда додељена је новинару РТК2 Жарку Јоксимовићу за филм „Призренска рапсодија“, док је трећу награду однео његов колега из Лепосавића Иван Вучковић за документарац „Прича о нестајању“.

„Драго ми је да смо сем нас старијих колега, мене и Ивана, билли данас и синоћ да видимо и неке приче из Цернице, приче са Брезовице које свакако заслужују пажњу“, казао је Јоксимовић.

Вучковићу је ово друго учешће на фестивалу, а једна је од многобројних награда током његове новинарске каријере.

„Ово је једна тужна прича која је изазвала емоцију коју сам желео. То је прича о нестајању српског села подно Копаоника и Рогозне и надам се да ћемо причати за пет година или десет да смо ми први који смо упозоравали на ону страхоту која се и десила“, казао је Вучковић за РТВ Ким.

За награду на овогодишњем Графесту надметало се више аутора са петнаест својих радова, а одлуку да су ова три остварења најбоља донео је жири у саставу: Зоран и Светлана Поповић, Ђорђе Јевтић и Ивана Вановац.
„И ове године Графест је показао богатство тема и тежину живота на Косову и Метохији како колективно, тако и појединачно. Радови су третирали од тема из духовне и националне сфере преко етнографских до тешких прича о сиромаштву а посебно о тихом нестајању са ових простора“, казала је Ивана Вановац.

Осим ауторима филмова, Дом кутлуре у Грачаници доделио је захвалницу Михаилу Цанићу из Београда који годинама подржава овај фестивал.

Гост фестивала био је и Предраг Живковић продуцент филма „Долина владара“. „Желим да се захвалим што сте ме позвали и омогућили да будем део овог дивног фестивала и надам се да ћемо сарађивати убудуће. Драго ми је да смо наш филм који је веома успешан имали прилике да прикажемо и овде“, рекао је Живковић.

Додели награда претходио је филм „А сад се спушта вече“ Маје Новаковић.

Међународни фестивал Графест организовао је Дом културе Грачаница, а помогли су га Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина града Приштине и Опшина Грачаница.

Извор: РадиоКИМ
%d bloggers like this: