Подигнута оптужница за убиство Оливера Ивановића против шесторо

Специјално тужилаштво Косова подигло је данас оптужнице против 6 особа које се терете за умешаност у убиство Оливера Ивановића, преноси Коха. У Оливера Ивановића је према детаљима оптужнице, пуцано са 6 хитаца из аута „Опел астра“, без регистарских таблица и са затамњеним стаклима, а чију набавку је помогао припадник КП са Севера. Н.С., који се већ налази у притвору, и који је према овој оптужници, извршиоцима кривичног дела и помогао да побегну непосредно након убиства. Од шесторо осумњичених, четворица су припадници Косовске полиције.


Оптужница за убиство Оливера Ивановића у међувремену објављена је и на сајту Тужилаштва, премда и даље само на албанском језику.

Оптужнице су подигнуте против Н.С., М.Р., С.А., Д.М., Ж.Ј. и Р.Б. као и за кривично дело учешће у организовању организоване криминалне групе“, „злоупотреба службеног положаја“, „подршка у извршењу кривичног дела“, „тешко убиство“, „неовлашћено поседовање и употреба оружја“, „одавање службене тајне“, „злоупотреба званичне дужности у саизвршилаштву“ и „манипулација доказа“.

Такође, траже се још четири особе, од којих је једна и пети припадник Косовске полиције на Северу. Према и даље незваничној информацији ради се о једном од кључних полицијских руководиоца.

Против М.Р., З.В. и Ж.Б. издат је међународни налог за хапшење, с обзиром на то да се налазе у бекству, а за обе групе се наводи да делују као једна криминална група, организована са „структурном и групном хијерархијом, са формално дефинисаним улогама и коју воде оптужени М.Р. и З.В.“ Ова група, наводи се даље, „делује од 2011. године и није насумично формирана, а сви оптужени делују у континуитету и сарађују један са другим“.

„Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе знајуц́и да ц́е такво учешц́е допринети спровођењу криминалних активности групе и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења економске и политичке контроле у северном делу Митровице“, наводи Тужилаштво.

Ова злочиначка група је према даљим наводима, починила кривична дела „Тешко убиство“, „Помоц́ у извршењу кривичног дела тешког убиства“, „Злоупотреба службеног положаја“ и „Изазивање опште опасности на територији Републике Косово“.

„Такође, сваки од оптужених починио је криминалне радње за поменуту организовану криминалну групу које су довеле до убиства сада вец́ покојног Оливера Ивановиц́а, као и паљења његовог аута пре убиства“.

„Овим радњама окривљени су извршили кривично дело ‘Учешц́е или организовање организоване криминалне групе’ у складу са чланом 283 став 3 у вези са ставом 1 КЗК“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.


До подизања оптужнице дошло је након низа истражних радњи, наводе из Тужилаштва, у склопу којих је и саслушање 100 сведока, од којих је 30 испитао тужилац.
„Оптужени су саслушавани више пута, док су истраге такође проширене на двојицу оптужених М.М. и Ж.Б. који су у бекству и против којих је издат налог за хапшење“.
У закључку тужилаштва наводи се да докази указују на то да „вође организоване криминалне групе која делује на Северу имају утицаја на Косовску полицију, општине и предузећа у јавном власништву“.

О Н.С.:

У Оливера Ивановића је према детаљима оптужнице пуцано са 6 хитаца из аута „Опел астра“, без регистарских таблица и са затамњеним стаклима, а чију набавку је помогао припадник КП са севера. Н.С., који се већ налази у притвору, и који је према овој оптужници, извршиоцима кривичног дела и помогао да побегну непосредно након убиства.

По овој оптужници, оптужени Н.С. је на дан убиства Оливера Ивановића осигурао и помогао да осумњичени (починиоци) изврше дело убиства. На сам дан убиства, оптужени Н.С., заједно са још двојицом полицајаца који су дошли први на лице места – Ж.Ј. и Д.М., није обавио своју полицијску дужност. Они су прошли службеним возилом, као и пешице, иако су наишли на неовлашц́ена лица која су фотографисала и оштетила могуц́е доказе у том подручју.

Овим радњама, окривљени Н.С. починио је кривично дело „злоупотреба службеног положаја или овлашц́ења“ из члана 422.2, и 422. 2.2. КЗК, такође је у овом делу организације убиства, почињено и кривично дело „помоц́ у извршењу кривичног дела тешког убиства“ из члана 179 КЗК и члана 33 став 2 КЗК.

„Окривљени Н.С., блиско је сарађивао са непознатим осумњиченим лицима у извршењу убиства Оливера Ивановиц́а, тако што је намерно и свесно помагао непознатим осумњиченим лицима у извршењу кривичног дела тешког убиства, стварајуц́и услове и отклањајуц́и препреке, када је осумњиченима помогао да набаве аутомобил Опел Астра, без регистарских таблица са затамњеним прозорима, да се исто возило, из ког је пуцано шест пута у покојног Оливера Ивановиц́а, одвезе из града“, наводи се у саопштењу.

Пре годину дана, опет је потврђено и овом оптужницом, у акцији хапшења ових осумњичених лица, у стану Н.С. је 23.11. у 06:30, приликом његовог хапшења заплењено и оружје: калашњиков, муниција и калашњиков троцевка, затим бомба и панцир које је овај припадник КП поседовао без дозволе. Њему се стога на терет ставља и кривично дело неовлашћеног поседовања оружја.

О М.Р.:

Тужилаштво тврди да је оптужени М.Р. блиско сарађивао са оптуженима Н.С., Р.Б., М.Р., З.В. и Ж.Б., да је намерно и свесно помагао у извршењу кривичног дела „Тешко убиство“, тако што је пратио Оливера Ивановиц́а пре убиства. После убиства у џепу убијеног Ивановића, пронађен је комадић папира са регистарском таблицом „КМ-014 -Јееп ФЗ, црног џипа Санта ФЕ“, којим је праћен и брат Оливера Ивановића након убиства – М.И.

Тако се М.Р. терети за извршење кривичног дела „Помоц́ у извршењу кривичног дела тешког убиства“ из члана 179. КЗК и члана 33 став 2 КЗК.

О Р.Б.:

Када је у питању инспектор Косовске полиције са Севера Р.Б., оптужница га терети да је преко оптуженог Ж.Б. блиско сарађивао са организованом криминалном групом, од које је примао наређења да сакрије и елиминише доказе о кривичним делима и злочинима за чије се извршење терети „злочиначка група М.Р.“, те да је радио у сврху прибављања користи за себе и друге.

„(…) Углавном сви ови случајеви остају неоткривени“, наводи се у оптужници против инспектора Косовске полиције са Севера Р.Б.

Тако је окривљени Р.Б. по оптужници, починио кривично дело „злоупотреба службеног положаја или овлашц́ења“ из члана 422. 2. и 422. 2.2. КЗК-а.

О Д.М. и Ж.Ј.:

И Д.М. и Ж.Ј. су припадници Косовске полиције за регион Север.

Када је у питању Д.М., он се терети да је одмах по убиству „са места несрец́е, без одобрења, извештавањем полицијском службенику државе Србије, доставио информације које представљају службену тајну, у сврху објављивања или коришц́ења информација ван Републике Косово“.

Овим радњама, наводи се у оптужници, починио је кривично дело „одавање службене тајне“ из члана 433. став 2. КЗК.

Такође, оптужени Д.М и Ж. Ј., у својству службених лица, користец́и своја службена овлашц́ења, на дан убиства нису извршили своју службену дужност, додаје се у оптужници са сврхом да „стекну корист за себе или за друго лице“.

Иако су након убиства одмах отишли ​​на лице места, они нису обезбедили локацију, већ су пуштали друге особе да интервенишу на месту догађаја, оштетили су материјалне доказе, а затим и напустили место догађаја.

„У циљу онемогућавања њиховог коришћења у службеним поступцима, манипулисали су доказима, тако што је на почетку окривљени Д.М. руком показао у правцу чауре која је била на месту догађаја, а коју је затим окривљени Ж.Ј., узео (ту чауру) и ставио је у џеп и заједно са другим оптуженим, Д.М., удаљили су се са места догађаја не обезбеђујући место догађаја“.

Према овој оптужници они, намерно нису извршавали своју дужност.

Тужилаштво тако тврди да су оптужени починили кривична дела „Злоупотреба службене дужности у саизвршилаштву“ из члана 422. став 1. у вези са ставом 2., подстав 2.2. у вези са чланом 31. КЗК, као и „манипулацијом доказима у саизвршилаштву“ из члана 397 став 1 у вези са чланом 31 КЗК.

У претресу куће полицајца Ж.Ј. заплењено је и оружје које је поседовао без дозволе.

О С.А.:

Што се тиче осумњичене С.А., према оптужници, она се терети за:

„Блиску сарадњу са осумњиченим лицима који су координисали убиство Оливера Ивановића, тако што су стварали услове и уклањали препреке за извршење овог кривичног дела, јер је у време убиства покојног Оливера Ивановиц́а оптужена била свесна да су сигурносне камере у канцеларијама СДП-а насилно заустављене, искључене из мреже, чиме је омогуц́ено да осумњичене особе не буду снимљене сигурносним камерама када је извршено дело убиства покојног Оливера Ивановиц́а“.

Исто тако „16.01.2018., у 08:16, убрзо након убиства Оливера Ивановића, сигурносне камере у канцеларијама странке ‘СДП’ су укључене, где она ради као администратор у тим канцеларијама и као једина особа у поменутом објекту у време када је убиство почињено“.

Овим се оптужена С.А. терети за кривично дело „Помоц́ у извршењу кривичног дела тешког убиства“ из члана 179 КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗК.

До сада познати детаљи

До сада је јавности било познато седам имена осумњичених у умешаност у убиство Ивановића, и то – Марко Рошић и полицајац Косовске полиције, Недељко Спасојевић, који се већ годину дана налазе у притвору, затим Драгиша Марковић, такође полицајац КП који је пуштен из притвора у фебруару ове године, бивша блиска сарадница Оливера Ивановића, Силвана Арсовић, Раде Басара, још један полицајац, потпредседник Српске листе, Милан Радоичић и Ж.Б. кога су српски званичници идентификовали као шефа оперативе Косовске полиције за Регион Север, Жељка Бојића, што до сада нису потврдили косовски истражни органи.

Потернице за Радоичићем и Веселиновићем

Овој вести претходила је јучерашња потврда Основног суда у Приштини да је одобрен захтев Специјалног тужилаштва да се изда међународни налог за хапшење Звонка Веселиновића, али у вези са „догађајима који су уследили након интервенције специјалних јединица у јулу 2011. године“ када су покушали да преузму контролу над прелазима Брњак и Јариње и спроведу одлуку владе Косова о увођењу ембарга на српску робу, а због застоја у преговорима о царинским печатима.

Претходно је у августу такође Основни суд у Приштини одобрио захтев за расписивање међународне потернице за Миланом Радоичићем. Међутим, последње што је јавности познато у вези са судбином овог захтева је да је косовско министарство спољних послова „комплетирало и проследило даље документацију“ за расписивање потернице. Како Косово није чланица ИНТЕРПОЛ-а, све захтеве овој међународној институцији косовско Министарство правде може проследити само посредством УНМИК-а. КоССев међутим није успео да добије ни потврду УНМИК-а, али ни ИНТЕРПОЛ-а о томе да ли је овај захтев процесуиран.

Извор: КоССев