ОЕБС представио извештај о повратку и филм „Бити свој на своме“ у продукцији Грачанице Онлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Мисија ОЕБС-а на Косову представила је данас извештај под називом „Процена добровољног повратка на Косово“

Мисија ОЕБС-а на Косову представила је данас извештај под називом „Процена добровољног повратка на Косово“ који пружа преглед целокупне ситуације повратка на Косово. Посетиоци су имали прилику да виде и документарни филм о повратку, под називом „Бити свој на своме“, у продукцији портала Грачаница Онлајн.

Извештај пружа преглед правног оквира који се користи у процесу повратка и његову примену на Косову, укључујући: информације о имовинским правима релевантним за расељена лица и повратнике; процену безбедносне ситуације за повратнике и преглед процеса проналажења трајних решења за расељена лица са Косова. Извештај има за циљ да подигне свест о комплексности са којом се суочавају повратници и изазовима са којима се институције суочавају док покушавају да се баве овим проблемом. Извештај садржи скуп препорука за министарства која су укључена у процес повратка, као што су јачање институционалне сарадње и тражење могућности за додељивање земљишта у пројектима који се тичу повратка.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Током представљања, амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, истакао је важност пуне примене новог оквира и поштовања права повратника.

„Расељена лица треба да буду у могућности да се слободно крећу; да буду у стању да мирно уживају у свом поседу, да се поштује њихов породични и приватни живот и да не буду дискриминисани. Право на повратак је садржано у међународном праву и загарантовано уставом и законодавством Косова“, рекао је Брату.

амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Документарни филм „Бити свој на своме“ у продукцији Грачанице Онљан представља увид у појединачне случајеве расељених лица и потешкоће са којима се суочавају након повратка на Косово. Он пружа другачију перспективу кроз личне и људске приче, које осликавају стварност са којом се срећу повратници.

А.Ћ.