fbpx

Reakcije na optužnicu: I dalje bez imena nalogodavaca i razjašnjenja motiva

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница: Свеће и молитва за Оливера

Porodica Olivera Ivanovića ne raspolaže činjenicama o tome šta je prikupljeno kao dokaz za podizanje optužnice u slučaju Olivera Ivanovića,

Porodica Olivera Ivanovića ne raspolaže činjenicama o tome šta je prikupljeno kao dokaz za podizanje optužnice u slučaju Olivera Ivanovića, rekao je za KoSSev brat pokojnog Ivanovića, Miroslav Ivanović, dodajući da je upoznat samo sa onim što je dostupno i u medijima. Ipak, njegov glavni utisak o optužnici je da se kroz nju nevešto dovode u vezu osobe za koje se navode da su deo organizovane kriminalne grupe, a da su njihove veze sa ubistvom, barem kako deluje, slabe. To zaključuje na osnovu činjenice da se u optužnici ne pominju imena ubica i nalogodavaca, ali ne izostavlja mogućnost da bi to mogla biti strategija tužioca.

Ivanović: U optužnici se nevešto dovode u vazu organizovani kriminal i ubistvo

Ivanović podvlači činjenicu i da javnost nije ispravno obaveštena ni o svim tehničkim detaljima o tome u kojoj se tačno fazi nalazi optužnica.

„Koliko mi je poznato iz medija, optužnica nije stala na pravnu snagu, odnosno nije potvrđena od strane suda. Zapravo, nije poznato ni da li je ona podneta sudu. Termin podignuta optužnica, koristi se vrlo slobodno i ne govori nam o tome da li je ona i dalje u tužilaštvu ili ne. Poslednje što je poznato je da je optužnica na prevođenju, što bi značilo da je i dalje u Tužilaštvu“, navodi Ivanović za KoSSev.

Po predaji optužnice nadležnom sudu, može proći više meseci dok sud potvrdi ili odbije optužnicu, ali kako naglašava Ivanović, dok javnost ne bude znala da li je ona predata sudu ili ne, ne može se govoriti o rokovima.


Vlajić o tehničkim detaljima: Do potvrde ili odbijanja optužnice može proći i više meseci
Kako je za KoSSev pojasnio advokat Nebojša Vlajić, nakon predavanja optužnice sudu, sud mora da zakaže prvo ročište i na tom, pripremnom ročištu, on proverava da li je odbrani uručena optužnica, da li su uručeni dokazi i da li je tužilac ispunio sve obaveze koje ima.
„Nakon toga, odbrana ima do 40 dana (odlukom suda rok može biti i kraći) da da prigovor na optužnicu, da predloži svoje dokaze i da izjavi prigovor na tužiočeve dokaze. Nakon toga, sudija odlučuje o optužnici, gde je potvrđuje ili ne, tu nema roka ali to se obično reši za mesec dana“, rekao je Vlajić za KoSSev.

Upitan o tome kako komentariše to što se u saopštenju o optužnici, pored informacija o tome za šta se terete osumnjičeni, pominju i osobe koje nisu deo optužnice, ali protiv kojih je raspisan nalog za hapšenje zbog sumnji u umešanost u ubistvo Ivanovića, Milan Radoičić i Ž.B., ali i Zvonko Veselinović, koji nije doveden u vezu sa ubistvom, već se za njim traga zbog navoda o organizovanom kriminalu i događajima iz 2011, Ivanović objašnjava da je njegov utisak da se na ovaj način zadovoljava „žeđ i glad javnosti“ za razrešenjem.

„Neka lica se nevešto dovode u vezu sa ovim slučajem jer se ne povezuju direktno sa ubistvom, već se pominju kao deo organizovane kriminalne grupe. Koincidira i to što se vest (o odobravanju zahteva za raspisivanje međunarodne poternice za Veselinovićem) plasirala praktično zajedno sa vešću o optužnici, iako se nijednim delovanjem ne predstavlja veza između tih navoda i ubistva“, navodi Ivanović, dodajući i da motiv i politička pozadina ubistva nisu nagovešteni u onome što se zna o optužnici.

GI SDP: Psihološki rat i pritisak bez dokaza i saznanja

Na sličan način na vest o optužnici reagovali su i iz GI SDP.

„GI SDP već dvadeset dva meseca postavlja pitanje ko je naručio ubistvo Olivera Ivanovića, odgovora nema, čak ni u ovoj optužnici ne stoji ime i prezime nalogodavca i ubice“, navode u saopštenju za javnost.

Iz GI SDP negoduju zbog toga što se sekretarica GI SDP i Ivanovićeva saradnica, Silvana Arsović nalazi na optužnici, zajedno sa licima osumnjičenim da su koordinisali pri ubistvu, a koje Arsović, kako navode, ne poznaje i nikada nije imala kontakt sa njima.

„Građansku inicijativu SDP interesuju konkretni dokazi i tražićemo da se advokatima optužene Silvane Arsović konačno dostave spisi predmeta i jasni dokazi ukoliko postoje koji joj se stavljaju na teret“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: