Отворена изложба „Писма Хилде Дајч“

Писма Хилде Дајч, Београђанке јеврејске националности, послата су из логора Сајмиште, где је 1941. године она добровољно отишла, како би као медицинска сестра помагала затвореним сународницима. Угушена је гасом у такозваној „душегупки“. Хилда је писма писала својим другарицама, а у њима је описивала све страхоте фашизма и ужасна страдања Јевреја, али и других који су били заточени у логору.

„Мени је било занимљиво у једном моменту да се бавим једном великом трагедијом, нажалост недовољно истраженом и о којој се није довољно говорило у медијима, а то је судбина јеврејских становника са ових наших подручја, који су током Холокауста четрдесетих година, не само тешко пропатили, него практично били избрисани са лица земље“, речи су аутора изложбе Александра Зографа (Саша Ракезић).

Изложбу, путем видео линка, у Дому културе у Грачаници, отворила је израелска амбасадорка у Србији, Алона Фишер Кам, са поруком да сви, а посебно млади и деца треба кроз ову изложбу могу да науче више о једном од најмрачнијих периоду људске историје.

This slideshow requires JavaScript.

„У претходном периоду нисмо имали овај формат изложбе, стрип-изложбу. Сама тематика изложбе опомиње. Идеја самог холокауста и идеја о истребљењу нас обавезује да се сећамо и да прикажемо управо овакве изложбе широј публици“, истакао је уредник галерије Дома културе, Небојша Јевтић.

Изложбу „Писма Хилде Дајч“, организовали су Дом културе Грачаница и Српски културни центар Приштина, уз покровитељство Амбасаде Израела у Србији.

А.М.