Водовод за Север завршен на Видовдан, вода у “пуном капацитету” 5 месеци касније

Фото: Тањуг/Филип Краинчанић

<font size="2"><em>Фото: Тањуг/Филип Краинчанић</em></font><hr />

Грађани северног дела Митровице, Звечана и Зубиног Потока добили су 25. новембра пробну испоруку воде “у пуном капацитету”

Грађани северног дела Митровице, Звечана и Зубиног Потока добили су 25. новембра пробну испоруку воде “у пуном капацитету” из новоизграђеног Регионалног водовода Званично је почела“техничка проба рада водовода у пуном капацитету”.


  • Регионални водовод на Северу Косова коштао је, уместо 10,5 милиона евра, преко 16;
  • Пројекат регионалног водовода је, у време када је започет – 2013 – био најскупљи пројекат у претходних 15 година;
  • Изградња је – уместо првобитно планираних 18 месеци – трајала готово пуних шест година;
  • Водовод је званично пуштен у рад 28. јуна, али је у пуном капацитету почео да испоручује воду, у пробној испоруци, пет месеци касније;
  • Водовод је завршен 28. јуна, тврдили су званичници, али је септембра најављена изградња два додатна резервора у Косовској Митровици;
  • Најављена је изградња секундарне водоводне мреже, за коју није познато када ће почети.

Главна фабрика за пречишћавање воде је у Газиводама, од ње иде систем цеви до Косовске Митровице, дужине од 25 километара; у систему је бустер станица у селу Јагњеница; изграђен је базен од 100 кубних метара; пробијен тунел у дужини од 920 метара са улазним грађевинама. У оквиру водовода је и компензациона комора која регулише притисак; управљање и контрола система су аутоматизовани, а цео систем покривен је видео надзором. Вода која се обрађује у постројењу како би била спремна за пиће, узима се из језера Газиводе, са 70 метара дубине – детаљи су које су пренели локални медији, јављајући да се почело са испоруком воде.

Међутим, уз фасцинирајуће техничке информације о дуго очекиваном и изграђеном водоводу, и онај је да испорука воде у пуном капацитету почела тек пет месеци од отварања водовода.

Јавности до данас није саопштено зашто се то није догодило. Ни редакција ЦБС-а није успела да добије овај одговор, као ни на низ других, а који се тичу регионалног водовода.

Кредит за изградњу водовода подигле су општине на северу још 2011. године.

Саобраћајни институт ЦИП из Београда радио је пројектну документацију. Пројекат је обухватао читав низ објеката и делова водовода, док је минимални капацитет регионалног водоводног система, према овом пројекту – 140л/с, а максимални око 250л/с.

Уговор о реализацији пројекта изградње водовода потписан је у Зубином Потоку тек 19. јула 2013, у присуству тадашњег директора владине Канцеларије за Косово и Метохију, Александра Вулина, да би камен темељац за водовода положио септембра 2013.

Конзорцијум предузећа која су ангажована на изградњи водовода поред Динамик трејда и ПГП Колашина, чине фирме МПП Јединство АД Севојно и РДС Група из Бора. Овим фирмама и пре него што су почели да раде, пренео је Инсајдер, исплаћен је аванс од 40 одсто – односно 4,2 милиона евра.

Медији су тада пренели да ће, иако то пројекат није предлагао, капацитет будућег водовода да буде 300 литара у секунди, те да се то сматра довољним за наредних 50 година, као и то да ће водовод коштати 10,5 милиона евра, а да је предвиђено трајање радова – 18 месеци.

Не само што радови нису завршени у предвиђеном року, већ је и цена водовода порасла за преко 50 одсто.

Године 2015. завршен је део који се односи на грађевинске радове у вези са фабриком за пречишћавање воде, као и део комплексног тунела за спровођење водотока кроз планинске пределе на путу водовода ка крајњим корисницима.

Тада је један од извођача радова из Јединства потврдио да постоје “административне препреке” које отежавају извођење радова, као и да се радови изводе по пројекту ЦИП-а и да има “одређених измена” које су извршене у договору са инвеститором и надзорним органом.

Пројекат регионалног водовода је, у време када је започет – 2013 био, према истраживању Инсајдера, најскупљи пројекат у претходних 15 година. За овај посао три општине на Северу Косова подигле су кредит, а да исплата кредита буде гарантована буџетом Србије одобрила је влада Мирка Цветковића 2012. године. Уговор о градњи потписан је у време владе Ивице Дачића. Иако се регионални водовод води као пројекат општина на северу Косова, он је уствари у целости исплаћен из буџета Србије. Његова почетна цена била је већа од цене по којој је изграђен водовод у јужном дели Митровице иако је три пута мањег капацитета – детаљи су из Инсајдеровог истраживања.

За изградњу је потом, прошле године, издвојено још шест милиона евра, што је саопштио сам председник Србије, Александар Вучић, а као нови рок постављен је 20. јун.

„Захваљујући Влади, председнику и Канцеларији за Косово и Метохију, шест милиона обећаних је обезбеђено и добили смо уверавања како од самог извођача, тако и од стране надзора да готово до краја недеље већ машине и све што је неопходно биће на терену и радиће се ужурбано до датог рока, а то је 20 јун. 2019. године,” казао је крајем октобра прошле године председник Привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић.

Неколико месеци касније, односно маја 2019. јавности и Председник Србије и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, саопштавају да ће водовод да буде завршен на Видовдан.

“Верујем да ћемо за Видовдан отворити регионални водовод на Северу Косова, то је од огромног значаја за људе који тамо живе, за тај простор, а и у то су уложени милиони евра,” рекао је тада Вучић.

Ђурић је, штавише, најавио политичке последице уколико рок не буде испоштован.

“Важно је да данас имамо већу контролу везано за трошење новца на Косову и политичку вољу за одговорност оних који реализују различите пројекте. Зато је и постављен један оштар и тврд рок где сам ја месецима уназад пред медијима рекао да рок за завршетак тог пројекта мора да буде 28. јун… Иначе ако не би био реализован до 28. јуна, уследиле би политичке последице,” казао је тада Ђурић, додајући да није било лако завршити пројекат и да су инспектори из Приштине тврдили да је он нелегалан.

“Можемо рећи да је Регионални водовод завршен,” изјавио је потом, 26. јуна, градоначелник Зубиног Потока, Срђан Вуловић, наводећи да је вода за пиће стигла до Косовске Митровице, Звечана и до Зубиног Потока, као и да ће “ускоро стартовати стално снабдевање грађана”.

Вуловић је истакао и да је капацитет Водовода – од 150 до 200 кубних метара у секунди, што је, како је он казао, и више него довољно за три општине на северу.
Он је даље навео и да изградња водовода није текла како је планирано због “субјективних околности” и због “проблема на Косову и Метохији”.
“Када су у питању субјективне околности, међу њима је и то што је било лоше испројектовано”, навео је он, додајући да је изградња поново кренула 2015. “захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, који се постарао да буде обезбеђено додатних шест милиона евра”.

Два дана касније, на Видовдан, Директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио је јавности да је заправо завршена “ова фаза регионалног водовода”, не прецизирајући и шта то конкретно значи.

“И дошао сам да вам донесем и добру вест – да ће држава Србија подржати изградњу секундарне мреже која ће обезбедити, не само сигурност у водоснабдевању, него и квалитетнији притисак у чесмама за грађане Севера Косова и Метохије,” рекао је.

“Овиме смо велики део проблема водоснабдевања овде на Северу КиМ-а решили, али наставићемо и у наредних годину-две да развијамо секундарну водоводну мрежу како би сви крајњи корисници осетили размере овог пројекта који смо овде на Северу КиМ-а данас завршили,” била је порука заменика Директора Канцеларије за КиМ, Дамјана Јовића, такође на 28. јун.

Иако су грађани очекивали да ће лето 2019. проћи без несташица воде, то се није догодило. Упркос најавама о политичким последицама, изјавама да је водовод завршен, у јавност, почетком септембра стиже информација да регионални водовод “још није у пуном капацитету”, да се ревитализује стара пумпна станица и да се ускоро креће са градњом још два резервоара од по 200 кубика.

“Наш посао није завршен, тек почињемо са нормализацијом водоснабдевања, јер капацитет постојећег резервоара није довољан да опслужи читав град и из тог разлога, ми ускоро крећемо са градњом два резервоара у непосредној близини од по 750 кубика. Вредност тих пројеката је близу 45 милиона и то је јасан показатељ да нас држава Србија никада неће оставити. Председник Александар Вучић овим показује колико му је стало до овдашњег народа, до јединства, слоге и пре свега жеља да останемо на вековним огњиштим,” рекао је тада Александар Спирић.

“Морам да кажем да је ово сада фундаментална проба, што значи да фабрика још није пуштена ни у пробни рад, а то ће се вероватно десити за 15-20 дана. Ако дође до неких ситнијих кварова, молимо да грађани буду стрпљиви, јер то ће се брзо решити и коначно ћемо имати воду и нећемо зависити ни од кога другог,” казао је тада директор ЈП “Водовод-Ибар”, Миодраг Ралић.

Није познато, међутим, када ће нови водовод у потпуности да проради и када ће грађани да добију квалитетно водоснабдевање, с обзиром на то да је од стране званичника Канцеларије за Косово и Метохију најављена и изградња секундарне водоводне мреже.

Црно бели свет је у два наврата од ове Канцеларије, писаним путем, затражио информације у вези са новим водоводом. Први пут почетком јула, а други крајем новембра.

На следећа питања до данас нисмо добили одговор:

Зашто грађани и даље немају воду иако је, како је сам Директор Канцеларије за КиМ, нови водовод отворен?

Зашто су грађани чекали пет месеци како би добили воду из новог водовода?

Зашто је за нови водовод исплаћена много већа сума новца од првобитно планиране и зашто су рокови за завршетак у више наврата померани, како су то известики поједини медији?

Шта подразумева изградња секундарне водоводне мреже?

Да ли то значи да грађани неће добити воду из новог водовода све до завршетка секундерне водоводне мреже?

Колико ће коштати ови радови?

Ко је извођач радова?

За кад је планиран завршетак радова?


Овај чланак је израђен у оквиру пројекта “Колико су локалне самоуправе отворене за грађане” који спроводе ЦБС и Омониа уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС). Ставови изнети у чланку су искључива одговорност аутора и ни на који начин не одражавају ставове КФОС-а.