fbpx

Priprema “Venca” za još bolji scenski nastup

Koncerti Nacionalnog ansambla „Venac“, sve su bolji i profesionalniji, ocenjuju koreografi i koreolozi,

Koncerti Nacionalnog ansambla „Venac“, sve su bolji i profesionalniji, ocenjuju koreografi i koreolozi, a sve brojnija publika na koncertima to i potvrđuje. Na koncertu u Gračanici, 26.11.2019., povodom obeležavanja 55 godina od osnivanja, „Venac“ je pretpremijerno izveo nov program, koreopredstavu „Teško svuda svome bez svojega“, u okviru koje je prikazao i četiri nove koreografije. Sada se uveliko priprema za koncert, 17.12.2019., u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde će premijerno izvesti pomenuti nov program.

Rukovodstvo “Venca”, na čelu sa direktorkom Snežanom Jovanović i Umetnički savet čine sve kako bi još više unapredili izvođenje pesama i igara, a izvođači profesionalno ispunjavaju sve zadatke.

Umetničkom sektoru, koji predvodi šef ansambla Miloš Cile Mitić, veliku stručnu podršku u radu pružaju etnokoreolog Zdravko Ranisavljević i etnomuzikolog Sanja Ranković, a skoro se timu pridružio i mladi glumac Arsenije Tubić.

„Ja sam iskreno vrlo iznenađen pristupom izvođača i prezadovoljan sam našim zajedničkim radom. Nisam očekivao da će igrači tako brzo da savladaju neke dramske elemente kroz scenski izraz. Mislio sam da će da bude znatno teže, ali oni su to vrlo brzo ukapirali, sve te indikacije koje sam im zadavo zajedno sa Ciletom, vrlo brzo su usvojili. Potrebne su još neke stvari da se oni naviknu na to da im kroz korak i stav, kroz koreografije, uđe taj scenski pristup, da to zadrže i da ubuduće to iskoriste i za druge i za drugačije koreografije“, kroz osmeh kaže Arsenije Tubić.


Koncert Nacionalnog ansambla narodnih pesama i igara Kosova i Metohije „Venac“, pod nazivom “Teško svuda svome bez svojega”, biće održan u Narodnom pozorištu u Beogradu 17.12.2019., pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. 

Mladi umetnik je sa igračima i pevačima radio i vežbe koncentracije, vežbe emocionalnog otvaranja i bilo je zadovoljstvo posmatrati koliko su truda uložili i „učitelj i đaci“. Ono što i Arsenije očekuje, jeste da će izvođači naučeno primeniti već na koncertu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Na osnovu svega što sam do sada video od “Venca”, siguran sam da će koncert u našem glavnom gradu biti potpuni obrt u odnosu na ranije programe folklornih ansambala. Mislim da će to da bude ispričana priča na sceni, neće se samo smenjivati koreografije. Biće to jedna složena dramska priča koju će publika moći da vidi i da oseti. Ova priča, koja će kroz nastup biti ispričana, tiče se našeg naroda i naše prošlosti i mislim da će to da bude kvalitetan program, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim“, ističe Arsenije Tubić, koji se bavio i baletom i bio profesionalni igrač „Kola“.

Zanimljivo je da je Arsenije prvi put na Kosovu i Metohiji i priznaje da mu je bilo malo nelagodno kada je kretao put Gračanice.

„Ali, kada sam stigao, video sam da nelagodi i strahu nema mesta. Ovde su ljudi divni, otvoreni, vrlo je lepa atmosfera, a “Venac” je jedna prava kulturna institucija na Kosovu i Metohiji, koja je tako očigledno deo Srbije“, zaključio je Arsenije Tubić, ne mogavši da sakrije oduševljenje koje je u njemu izazvao entuzijazam i srdačnost ovdašnjih Srba. Posebno je, kao i svako ko dođe ovde prvi put, impresioniran manastirom Gračanica.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: