Марко Рошић пребачен у притворну јединицу у Северној Митровици

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Један од шесторо оптужених за умешаност у убиство Оливера Ивановића, Марко Рошић, пребачен је у петак у притворну једницу у Северној Митровици, потврдио је за КоССев, Рошићев адвокат, Махмут Хаљими. Рошић је у Митровицу пребачен из затвора високе безбедности у селу Грдовце код Подујева.

Махмут Хаљими за КоССев наводи да је његовом брањенику одобрен захтев за премештај тек након што је урађена процена безбедносног органа при Корективној установи у Приштини.

Међутим, како додаје, одлуку о премештају сада је било једноставније добити и због тога што су завршене истражне радње и подигнута оптужница.

„Након што је оптужница подигнута, сада не постоје препреке да мој клијент буде у притворној јединици у Митровици“, наводи Хаљими.

Рошићев адвокат је и раније истицао жељу свог клијента да му се одобри премештај у притворну јединицу у Северној Митровици, а недавно је Рошићев отац изнео и наводе о његовом тешком психичком стању у притвору у Подујеву – „сада ће му бар мало лакше бити јер је ипак у свом граду и породица му је близу“, сматра Хаљими.

Одбрани није достављена оптужница – „будите стрпљиви“

Иако је оптужница, према наводима Специјалног тужилаштва, подигнута још другог децембра, она још увек није достављена одбрани, потврдио је за КоССев Хаљими, али и Фарук Кореница, адвокат другог полицајца осумњиченог за умешаност у ово убиство, Недељка Спасојевића.

Хаљими тврди да му је овог јутра из Специјалног тужилаштва речено „да буде стрпљив“.

Са друге стране, наводи да законом није дефинисан рок за достављање оптужнице одбрани.


Адвокат Небојша Влајић, у недавном гостовању у емисији КоССев портала „Пропитивање“, сам начин на који је јавност сазнала о оптужници дефинисао је као „озбиљан и тежак изузетак“.
„По правилу се оптужница уручује прво окривљенима и након тога, она доспе у јавност. Овде је поступак обрнут, ми смо видели ту препричану оптужницу, али не и оптужницу“ рекао је Влајић и оценио да је ова оптужница резултат притиска јавности, али и истека рока од годину дана у ком мора да се подигне оптужница.

„У закону се не прецизира рок за достављање оптужнице, оптужница се предаје суду, а суд је дужан да преда оптужницу пре позива, а најкасније пре почетка расправе“, казао је Хаљими.

Иако се Рошић терети за „помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство“, његов адвокат не искључује могућност да му се на терет ставе и друга кривична дела.

„Али ипак док не видим оптужницу не могу да тврдим, видим да ће можда бити још дело ‘угрожавање јавне безбедности’ и још нека дела“, тврди.


Шта се Марку Рошићу ставља на терет према саопштењу о оптужници:
Тужилаштво тврди да је оптужени М.Р. блиско сарађивао са оптуженима Н.С., Р.Б., М.Р., З.В. и Ж.Б., да је намерно и свесно помагао у извршењу кривичног дела „тешко убиство“, тако што је пратио Оливера Ивановиц́а пре убиства. После убиства у џепу убијеног Ивановића, пронађен је комадић папира са регистарском таблицом „КМ-014 -Јееп ФЗ, црног џипа Санта ФЕ“, којим је праћен и брат Оливера Ивановића након убиства – М.И.

Рошић је у притвору од хапшења у Северној Митровици 23. новембра прошле године, а преко годину дана у притвору је и други осумњичени, полицајац са Севера, Недељко Спасојевић.

Како је данас за КоССев такође потврдио Фарук Кореница, адвокат Недељка Спасојевића, ни њему није достављена оптужница.

За разлику од Рошића који је премештен у притворну јединицу у Северној Митровици, Кореница нема информацију да је и његов клијент такође пребачен.
Шта је познато из саопштења Специјалног тужилаштва о оптужници

Косовско Специјално тужилаштво саопштило је почетком децембра да су подигнуте оптужнице за случај убиства Оливера Ивановића против Н.С., М.Р., С.А., Д.М., Ж.Ј. и Р.Б – од којих су четворица припадници Косовске полиције.

Њима се на терет ставља „учешће у организовању организоване криминалне групе“, „злоупотреба службеног положаја“, „подршка у извршењу кривичног дела“, „тешко убиство“, „неовлашћено поседовање и употреба оружја“, „одавање службене тајне“, „злоупотреба званичне дужности у саизвршилаштву“ и „манипулација доказа“, међутим, за сада није познато ко се од осумњичених терети за тачно које кривично дело.

Са друге стране, против М.Р., З.В. и Ж.Б. издат је међународни налог за хапшење с обзиром на то да се налазе у бекству, а за обе групе се наводи да делују као једна криминална група, организована са „структурном и групном хијерархијом, са формално дефинисаним улогама и коју воде оптужени М.Р. и З.В“. Трага се и за М. М.

Извор: КоССев