Odložena konstitutivna sednica parlamenta Kosova zbog Božićnih praznika, koalicionog sporazuma nema

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Kosovski predsednik Hašim Tači, odložio je konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova koju je zakazao za 24. decembar.

Kosovski predsednik Hašim Tači, odložio je konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova koju je zakazao za 24. decembar. Sednica će se održati 26. decembra, zbog proslave katoličkog Božića, kako je rečeno u saopštenju dostavljenom medijima.

U međuvremenu još uvek nema koalicionog sporazuma između Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a sastanak koji je održan večeras, nije završen postizanjem dogovora.

„Danonoćno se trudimo da postignemo dogovor o budućoj vladajućoj koaliciji. Kontakti i sastanci se odvijaju svakodnevno i nastaviće se i u budućnosti. Sastanak nije vest, vest je postizanje dogovora i kada se to desi, obavestićemo javnost. Posle svakog sastanka smo bliži dogovoru“, izjavio je medijima Aljbin Kurti.

Pre ulaska u zgradu Skupštine Kosova, u kojoj se održao večerašnji sastanak, predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa se u prolazu kratko odbratio novinarima:

„Razgovaramo i ulažemo napore da se dogovorimo, ali još uvek ne znam kada će dogovor biti sklopljen. Ne mogu vam garantovati da će to biti danas“.

Iako je Kurti obećao da će se vlada formirati 72 sata nakon proglašenja konačnih rezultata, to se nije desilo ni posle 17 dana.

Očekujući da birači budu razočarani odugovlačenjem formiranja vladajuće koalicije između Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, opozicione partije priželjkuju nove izbore, međutim analitičari i novinari ne očekuju da se to i desi.

„Ja očekujem vrlo brzo formiranje Vlade i pored trenutnog neslaganja između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza. Mislim da su program usaglasili i da je od personalnih rešenja, tj. podele ministarstava, veći problem nepoverenje između ove dve stranke koje datira iz vremena kada je Isa Mustafa vodio Vladu Kosova. Nove izbore ne očekujem, jer mislim da za to nemamo budžeta. Podsećam da nije izglasan budžet za sledeću godinu i ukoliko se Vlada ne formira do januara meseca, moglo bi da bude stvarno velikih problema“, smatra novinarka Violeta Oroši Berišaj.


Danas je nastavljena i registracija poslanika za budući kosovski parlament, a u isto vreme su svoje mandate verifikovali Aljbin Kurti i potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani. I Kurti i Osmani kažu da je to bila slučajnost. Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova, 119 poslanika je verifikovalo mandate. Rasim Demiri je jedini budući poslanik koji će to uraditi uskoro, piše u saopštenju dostavljenom medijima.


Posle večerašnjeg sastanka rukovodstva Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, dogovoreno je da se sastanu i sutra. U kratkom obraćanju medijima, Avdulah Hoti i Gljauk Konjufca, potpredsednici ove dve stranke su rekli da su se večeras stavovi znatno približili. Takođe, iz ove dve stranke su rekli da nisu zadovoljni Tačijevom odlukom da odloži konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova i naglasili da se njima nije konsultovao.

Za sutra ujutru je najavljeno i da će obe stranke održati sednice svojih predsedništava.

A.Ć.