Гораждевац: „Ево где су багери копали па окренули Бистрицу целу“

фото: Радио Гораждевац

<font size="2"><em>фото: Радио Гораждевац</em></font><hr />

Док се у неким местима на Косову грађани боре да сачувају своје реке и изворе, у селу Гораждевац, некада богатом изворима питке воде,

Док се у неким местима на Косову грађани боре да сачувају своје реке и изворе, у селу Гораждевац, некада богатом изворима питке воде, грађани имају проблем са њеним нестајањем. Извори су пресушили а сеоски поток Јажа је прекапио. Воде нема у последњих пет-шест година. Разлог је експлоатација песка у целом току Пећке Бистрице. У наставку прилог Радио Гораждевца.

Радојко Колашинац, одрастао је поред сеоске Јаже, притоке Пећке Бистрице дуге свега десетак километара. Јажа је почињала на неколико извора чисте пијаће воде, богате живим светом. Овај поток, који је Гораждевцу даривала природа, до пре три деценије људима је био од животне важности.

„Раније није било градске, нисмо ми имали градску, касније су пустили градску воду. Ми смо прали овде, овде се прало, жене су прале овде на мосту веш. Сви су прали ту, прали и појили стоку. Била је чиста Јажа, ту си могао да се умиваш ко на чесму, ко на градски водовод исто“, каже Колашинац.

Воду коју је природа дала овом селу, одузео је човек. Експлоатација песка у речном кориту Пећке Битрице, драстично је смањила ниво подземних вода и пресушила изворе.

„Узрок је све што се копа Бистрица, корито Бистрице, и пао је ниво – зато нема. Све живо прекопаше. Нема и без бране Крстић (извор воде), док се она не наврне, тешко да ће вода доћи“, сматра Радојко Колашинац.

Иако је вода била значајно богатство Гораждевца, према тренутној ситуацији, од ње корист имају искључиво компаније за експлоатацију песка из речног корита, који се користи у грађевини. Раде Портић из Гораждевца је услед тих ископавања и промене речног тока Пећке Бистрице остао без њиве, чију плодну земљу је однела бујица.

„Ево погледајте овде колико је отишло. Све багери су копали и ниво је после нижи па ништа не може да се наводњава још од пре рата. Ево горе како су окренули Бистрицу целу. Они имају багере а ми немамо и нико неће да штити мањину. Идем у полицију ништа од тога. Још једно имање имам горе и ово се не дешава само мени има доста њих“, каже Портић.

Организације за заштиту природе често упозоравају на веома лоше стање на водотоковима река. Урим Ђаравина из НВО „Летс До Ит Пеја“ упозорава да је таква ситуација када је у питању Пећка Бистрица.

„Корито реке Бистрице је доста загађено пошто се канализација слива ту, па онда има доста експлоатације песка из Бистрице и могу да тврдим да је доста загађена“, каже Урим Ђеравина.

Ђаравина додаје да су сви грађани криви када су у питању дивље депоније на реци, али да грађани не могу да реше проблем експлоатације песка из речног корита и измештање сепарација.

„Оне су доста штетне али то треба да реше локалне власти и централне власти у Влади Косова“, сматра Ђеравина.

Као сведоци једног времена и богатог хидро потенцијала који је некада имао Гораждевац, остале су само воденице поточаре. Нестајањем сеоског потока, нестала је једна лепа и живописна слика Гораждевца, које ће се сећати само они старији. Нестала је због воде коју је из ових крајева прогнао човек.

Извор: Радио Гораждевац, КоССев