fbpx

Slobodan Stanisavljević: Uložiti novac u kampanje koje reklamiraju sport

Клуб Шакал, кик бокс, Фото, В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Клуб Шакал, кик бокс, Фото, В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Mladi trener kik boks kluba “Šakal” iz Lapljeg Sela Slobodan Stanisavljević, ponosan na 54 medalje koje je osvojio njegov klub,

Mladi trener kik boks kluba “Šakal” iz Lapljeg Sela Slobodan Stanisavljević, ponosan na 54 medalje koje je osvojio njegov klub, poziva na veća ulaganja u sport, kako bi se mladi i deca više okrenuli sportu, a manje nezdravom načinu života. Iako ima samo 29 godina, iza njega već stoji bogata i uspešna sportska karijera, a njegov cilj je, kako kaže, aktiviranje mladih da se bave sportom i stvaranje novih šampiona na prostoru Kosova, jer talenti postoje.

Na Kosovu, u srpskim sredinama, nema mnogo sportskih klubova, ali su postojeći, kako u ekipnim, tako i u pojedinačnim sportovima, veoma uspešni. Fudbal i odbojka, oduvek su bili popularni među mladima i decom, ali i među starijima. Sada je sve popularniji kik boks, dobrim delom zahvaljujući mladom kik bokseru i treneru Slobodanu Stanisavljeviću iz Ugljara.

Stanisavljević je sportski klub “Šakal” formirao 2013. godine, kada je mlade upoznavao sa japanskom veštinom ninđicu, za šta ima majstorsko zvanje. Sledeće godine, videvši zainteresovanost mladih ljudi, mladi sportista je počeo da trenira kik boksere. Trenutno klub broji dvadeset članova i većina je mlađa od 30 godina.

“U poslednjih nekoliko godina je napravljen značajan pomak što se samog angažovanja tinejdžera u sportu tiče. Njihovo interesovanje je naglo povećano pojavom timskih sportova poput odbojke i košarke, a fudbal ne bih da navodim, zato što je on tradicionalno zastupljen na našem području već decenijama. Naš klub u kontinuitetu broji oko 20 članova, a u jednom momentu smo imali i 100 članova, tako da se kod nas ništa značajno ne menja, ali je na centralnom Kosovu primetan izuzetan progres“, priča Stanisavljević.

Po njegovom mišljenju sport je izuzetno bitan za mlade ljude.

“Sport je izuzetno bitan, zato što ne samo što im pomaže u stvaranju bolje karijere, već im omogućava i izlaz iz loše svakodnevice”, ističe Stanisavljević i dodaje da su adolescenti dobrim delom u lošoj situaciji zbog još uvek ograničene slobode kretanja, kao i slobode govora, ali i zbog, kako je rekao, lošeg uticaja pojedinih organizacija koje ne promovišu prave moralne vrednosti i edukaciju. Kaže da članovi njegovog kluba nemaju problema sa lošim načinom života, jer su maksimalno fokusirani na treninge, uspeh u borbama, ali i da su izuzetno požrtvovani.

“Njihov uspeh to potvrđuje, kao i to da njihov trud nije uzaludan”, misli mladi trener.

Jedan od evidentno najvećih problema kod mladih je taj, da su im narkotici na dohvat ruke, iako su oni na ovom prostoru zabranjeni.

Trener kik boks kluba “Šakal” ističe činjenicu, da je sve više mladih koji konzumiraju neku vrstu narkotika, što je opasno i po pojedinca, ali i po društvo u celini.

„Nažalost, po istraživanjima koja su rađena za srednje škole pre nekoliko godina, koliko sam upoznat, dokazano je da je procenat učenika koji konzumiraju narkotike veliki, što je zabrinjavajuće. Još tragičnije je to što su opijati dostupni i osnovcima, te se samim tim naša deca uništavaju. Roditelji u većini slučajeva ne znaju da im deca konzumiraju takvu vrstu supstanci, te saznaju to tek kad se posledice primete”, naglašava Slobodan Stanisavljević.

Po njegovim rečima, nadležne institucije nedovoljno propagiraju sport, nedovoljno edukuju mlade o zdravom načinu života, ali i nedovoljno ulažu u razvoj sportskih aktivnosti.

“Bilo bi bolje da se novac uloži u kampanje koje bi reklamirale bavljenje sportom i sam sport, nego da se finansiraju kojekakve organizacije koje promovišu sve suprotno od toga“, misli trener kik boks kluba “Šakal”.

O uspehu “Šakala” i njegovog trenera Slobodana Stanisavljevića, govore osvojene medalje, 54 u različitim kategorijama i na različitim republičkim i evropskim takmičenjima, čak i na svetskom kupu u Austriji. Za to je bilo potrebno mnogo truda i rada, mnogo odricanja.

“Zdrav život, bez opijata, manja upotreba mobilnih telefona, rad na sebi i bavljenje sportom, bilo kojim”, poručuje mladima Slobodan Stanisavljević.

Mila Mihajlović (autorka ima 14 godina)
%d bloggers like this: