Дијалог нема алтернативу, али…?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Преговори између Приштине и Београда, започети 2011. године, прекинути су новембра 2018., увођењем стопостотних таксу на српску робу. У досадашњим преговорима, постигнуто је 33 споразума, али велики део није, или је делимично имплементиран. О томе колико је реалан наставак дијалога и да ли је у оваквим условима могућа нормализација односа између Косова и Србије, у времену када у Приштини нема нове владе и када од победничких странака стиже порука да ће се сви постигнути споразуми преиспитати, говорили су државни секретар у министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић, политички саветник косовског председника Адриајан Арифи, извршни директор Косовског демократског института Љуљзим Пеци и новинар Живојин Ракочевић.

У Приштини тренутно нема најава да би се дијалог са Београдом могао ускоро наставити. Избори у Европској унији, косовски ванредни парламентарни избори, парламентарни избори у Србији, али и председнички избори у Сједињеним Америчким Државама, разлози су одлагања наставка дијалога између Београда и Приштине, али није једини. Из Београда поручују да се дијалог неће наставити док Косово не укине таксе на српску робу, а Приштина одговара да ће се наставити оног тренутка, када Србија обећа да ће на крају признати косовску државност. За новинара Живојина Ракочевића, неиспуњавање стандарда за живот грађана, посебно Срба и њихова, како је рекао неслобода и „кривица“ за све што се дешава, најважнији су показатељи да Косово није зрело, ни демократско друштво.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Политичари су уништили дијалог и ми смо на минимуму историјског дијалога. Нажалост, политичари су превидели животни дијалог“, рекао је између осталог Ракочевић.

И српски политичари не мисле да би се дијалог могао ускоро наставити. По речима државног секретара у министартсву привреде Републике Србије Бранимира Стојановића, најновије поруке које шаље будући премијер Аљбин Курти, да ће преиспитати досадашње споразуме и да ће уместо такси увести принцип реципроцитета, нису никакве нове поруке, већ су само делимично измењене. Он не очекује скоро наставак преговарачког процеса.

„За сада нисам оптимистичан, зато што не видим вољу код међународне заједнице, тачније Европске уније да натера Приштину да испоштује оно на шта се обавезала првим бриселским споразумом и принципима и да их натера да укину ове ненормалне таксе које су заправо срушиле све и икакву прилику да се дијалог дешава, који је потребан, који је потребан и за народ и за грађане, ради неког суживота у будућности. Заправо је такса једна димна бомба која нам је бачена и подвала како бисмо се њоме бавили, а не оним што је обавеза Приштине да спроведе и некако је међународна заједница пристала на ту игру“, наглашава Бранимир Стојановић.

Ни таксе, ни тренутни институционални вакуум на Косову, ни поруке Аљбина Куртија да ће променити формат дијалога и преиспитати договорено, нису одлучујући фактори за наставак дијалога.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Важан је ту један други фактор, да треба и међународна заједница да буде боље координисана и сагласна како види дијалог и споразуме постигнуте између Коосва и Србије и да подржава тај процес“, сматра политички саветник косовског председника Адријан Арифај. Прекид дијалога је међу Србе и Албанце поново вратио тензије и потребно га је наставити, немају дилему учесници конференције.

„Дијалог нема алтернативу и мора да буде настављен и обе стране не треба да условљавају дијалог него да се врате за сто и да тај процес почне што пре. На Косову постоји потпуни консензус у вези дијалога. Сви су за дијалог, барем те странке које су заступљене у Скупштини Косова су за дијалог. Постоје друга размишљања како да се иде напред. Главно је то да су сви за дијалог и за постизање споразума“, наглашава саветник косовског председника Хашима Тачија.

Извршни директор Косовског демократског института Љуљзим Пеци каже да нова косовска влада „мора да буде спремна на дијалог, хтела она то или не“.

„Дијалог мора да се настави, мислим да ће формат мање више да буде исти, али у овом случају ћемо имати и САД, које ће бити део процеса, али уз једну малу разлику да ће Париз и Берлин сада да имају већу улогу него што је то било за време Могеринијеве и баронице Ештон“, мисли Пеци.

Панел дискусију на тему „Да ли смо на правом путу ка нормализацији и како стићи тамо?“, организовао је Форум за развој и међуетничку сарадњу уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.

А.Ћ.