Гробље у Липљану поново на мети вандала, Косовска полиција и овог пута не зна ко су починиоци?

фото: Јовица Мирић

Православно гробље у Липљану још једном се нашло на мети вандала. У току протекле недеље непозната лица порушила су и оштетила чак девет надгробних плоча, за шта су мештани сазнали током јучерашње сахране њихове суграђанке. И док из Београда стижу осуде, Косовска полиција још увек нема сазнања о починиоцима.

„Кад смо отишли на сахрану видели смо поред тог гроба где је сахрањена наша суграђанка две сломљене плоче и један споменик“, каже у изјави за КоССев мештанин Липљана, Јовица Мирић.

Међутим, каснијом провером мештани су утврдили да је у најновијем скрнављењу овог православног гробља поломљено укупно 9 надгробних плоча.

У прошлости је забележено више оваквих инцидената. У последњем који се догодио у ноћи између 12. и 13. јула поломљено је укупно 20 надгробних плоча, док се тачно пре годину дана од најновијег инцидента, исто догодило, потврдио је за КоССев Мирић.

„Тачно 15. децембра прошле године једна (надгробна плоча) је сломљена две су оштећене. И тачно за годину дана укупно је оштећено 32.

Мештани Липљана пријавили су случај полицији која је изашла на терен. Међутим, наш саговорник није оптимиста да ће се починиоци овог кривичног дела пронаћи, јер, како тврди, још увек нису пронађени починиоци ни за претходна два скрнављења овог гробља.

КоССев је данас ступио у контакт са портпаролом Косовске полиције, Бакијем Кељанијем, који нас је на питање да ли су Косовској полицији познати починиоци упутио на 24-часовни извештај који је достављен медијима овог јутра, додавши да су сва досадашња сазнања полиције у овом случају доступна у извештају.

Међутим, у полицијском извештају само је потврђено да је дошло до скрнављења гробља у Липљану, да је полиција изашла на терен и да се случај истражује.

И док косовски званичници учествујући на разним међународним конференцијама често истичу да је Косово пример верског суживота и толеранције, уништавање примарно православних, али и споменика на гробљима других заједница, је и дан данас присутно. Од преузимања ингеренција међународне заједнице на Косову и Метохији, православно гробље у Липљану је више пута било на мети вандала.

Најновије рушење надгробних споменика у Липљану, као и претходно које се догодило у јулу месецу, осудио је директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, поручивши да су српска гробља у протекле две деценије „систематски рушена и скрнављена“, а да су „ти изливи мржње према мртвима, третирани као омањи прекршај и кршење јавног реда и мира“.

Осуду је путем саопштења упутила и одлазећа косовска министарка администрације локалне самоуправе, Адриана Хоџић.

Осим Канцеларије за КиМ, јулско рушење надгробних споменика осудили су и Епархија Рашко-призренска, УНМИК и мисија ОЕБС на Косову.

Извор: КоССев