fbpx

Groblje u Lipljanu ponovo na meti vandala, Kosovska policija i ovog puta ne zna ko su počinioci?

фото: Јовица Мирић

фото: Јовица Мирић


Pravoslavno groblje u Lipljanu još jednom se našlo na meti vandala. U toku protekle nedelje nepoznata lica porušila su i oštetila čak devet nadgrobnih ploča,

Pravoslavno groblje u Lipljanu još jednom se našlo na meti vandala. U toku protekle nedelje nepoznata lica porušila su i oštetila čak devet nadgrobnih ploča, za šta su meštani saznali tokom jučerašnje sahrane njihove sugrađanke. I dok iz Beograda stižu osude, Kosovska policija još uvek nema saznanja o počiniocima.

„Kad smo otišli na sahranu videli smo pored tog groba gde je sahranjena naša sugrađanka dve slomljene ploče i jedan spomenik“, kaže u izjavi za KoSSev meštanin Lipljana, Jovica Mirić.

Međutim, kasnijom proverom meštani su utvrdili da je u najnovijem skrnavljenju ovog pravoslavnog groblja polomljeno ukupno 9 nadgrobnih ploča.

U prošlosti je zabeleženo više ovakvih incidenata. U poslednjem koji se dogodio u noći između 12. i 13. jula polomljeno je ukupno 20 nadgrobnih ploča, dok se tačno pre godinu dana od najnovijeg incidenta, isto dogodilo, potvrdio je za KoSSev Mirić.

„Tačno 15. decembra prošle godine jedna (nadgrobna ploča) je slomljena dve su oštećene. I tačno za godinu dana ukupno je oštećeno 32.

Meštani Lipljana prijavili su slučaj policiji koja je izašla na teren. Međutim, naš sagovornik nije optimista da će se počinioci ovog krivičnog dela pronaći, jer, kako tvrdi, još uvek nisu pronađeni počinioci ni za prethodna dva skrnavljenja ovog groblja.

KoSSev je danas stupio u kontakt sa portparolom Kosovske policije, Bakijem Keljanijem, koji nas je na pitanje da li su Kosovskoj policiji poznati počinioci uputio na 24-časovni izveštaj koji je dostavljen medijima ovog jutra, dodavši da su sva dosadašnja saznanja policije u ovom slučaju dostupna u izveštaju.

Međutim, u policijskom izveštaju samo je potvrđeno da je došlo do skrnavljenja groblja u Lipljanu, da je policija izašla na teren i da se slučaj istražuje.

I dok kosovski zvaničnici učestvujući na raznim međunarodnim konferencijama često ističu da je Kosovo primer verskog suživota i tolerancije, uništavanje primarno pravoslavnih, ali i spomenika na grobljima drugih zajednica, je i dan danas prisutno. Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, pravoslavno groblje u Lipljanu je više puta bilo na meti vandala.

Najnovije rušenje nadgrobnih spomenika u Lipljanu, kao i prethodno koje se dogodilo u julu mesecu, osudio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručivši da su srpska groblja u protekle dve decenije „sistematski rušena i skrnavljena“, a da su „ti izlivi mržnje prema mrtvima, tretirani kao omanji prekršaj i kršenje javnog reda i mira“.

Osudu je putem saopštenja uputila i odlazeća kosovska ministarka administracije lokalne samouprave, Adriana Hodžić.

Osim Kancelarije za KiM, julsko rušenje nadgrobnih spomenika osudili su i Eparhija Raško-prizrenska, UNMIK i misija OEBS na Kosovu.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: