fbpx

Perspektiva u Opštini Gračanica u očima mladih

фото: Млада активна Грачаница
Broj mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata koji se iseljavaju iz Opštine Gračanica i odlaze najčešće u centralnu Srbiju na dalje školovanje,

Broj mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata koji se iseljavaju iz Opštine Gračanica i odlaze najčešće u centralnu Srbiju na dalje školovanje, odakle se mali broj vraća, nažalost svakim danom raste, pokazuje istraživanje Mreže za građanski aktivizam pod nazivom “Tiha migracija mladih”. Ograničena sloboda kretanja, relativno mali izbor zanimanja, nedostatak posla i loša perspektiva, neki su od razloga iseljavanja mladih ljudi, po njihovom sopstvenom mišljenju.

Na prostorima gde na Kosovu žive Srbi, mladi nemaju dovoljno mogućnosti da se opredele za zanimanje kojim žele da se bave i za šta su obdareni, misli većina srednjoškolaca, naših sagovornika. Po njihovom mišljenju, nema dovoljno srednjih škola i smerova za koje bi se mladi opredelili. Ono što je sigurno, u Opštini Gračanica postoji veliki broj talentovanih srednjoškolaca, ali upravo su oni najviše razočarani.

Emilija Đokić, izuzetno talentovana za muziku, učenica Srednje trgovinsko eknomske škole, ima primedbi i na sam proces obrazovanja.

“Zaostajemo za decom iz centalne Srbije sigurno. Šta će učenik moći da uradi sa medicinskom školom ako učeniku ne može da se održi praktična nastava na pravilan način.Ne mora to biti medicinska škola, već bilo koja škola koja se nalazi na ovim prostorima. Ne kažem da mi u znanju izostajemo u odnosu na decu iz centralne Srbije, već da izostajemo po uslovima u kojima se školujemo”, kaže Emilija.

Tinejdžeri, barem većina onih sa kojima smo razgovarali, iako ne veruju mnogo da mogu da uspeju na Kosovu, imaju i predloge za institucije, a njihovi stavovi o sopstvenoj zajednici nisu baš ohrabrujući.

“Na Kosovu je uspeti gotovo nemoguća misija, jer nema uslova niti sredstava za bilo kakvo isticanje.A što se opstanka tiče, mislim da bi jedino političari mogli da podstaknu narod i to određenom finansijskom pomoći, kako ljudi ne bi napuštali svoja ognjišta, s obzirom da smo izuzetno podmitljiva nacija, nažalost“, reči su Bojana Miladinovića, učenika Srednje medicinske škole.

Manastir Gračanica, Foto M. Mihajlović

Tinejdžeri misle da iz različitih razloga, koje svakako ne odobravaju, mladi u našoj opštini počinju sve više da koriste opijate

„Na našem podneblju definitivno ima previše psihoaktivnih supstanci koje su mladima na dohvat ruke u svakom trenutku. To je jako loše. Takođe, sloboda kretanja nam je prilično uskraćena i ona nam najviše nedostaje“, reči su Teodore Dimitrijević, šesnaestogodišnje učenica Medicinske škole u Gračanici.

Predstavnici civilnog sektora moraju nešto hitno da urade, kako bi zajedno sa institucijama, zaustavili odliv mladih.

“Najveći problem je nedostatak novčanih sredstava i generalno sredstava za jedan normalan život, koji ovde u većini slučajeva nije moguć. Jedina mogućnost zaposlenja koja bi im donela određen novčani prihod se može potražiti u Prištini, gde su smeštene određene međunarodne organizacije i privatne firme, ali kako da se zaposlenje uopšte nađe kad većina pripadnika srpske nacionalnosti još uvek ne sme da kroči u Prištinu. U srpskim institucijama generalno posao ne možete pronaći, što su određena istraživanja koja smo sproveli i dokazala.Takođe, istraživanjima smo dokazali da mladi masovno odlaze u druge gradske sredine, najčešće nakon srednje škola, jer je izbor za sledeći nivo edukacije izuzetno sužen. A i ne samo to, problem je i u tome što mladi koji upišu fakultet na Kosovu, često bivaju razočarani, zbog prevelike teorije koju su naučili, ali nedostatkom praktične nastave. To je jedan od razloga što nemaju prilika za zaposlenje, jer je praksa i te kako važna”, kaže Petar Đorđević iz NVO “Mlada aktivna Gračanica”.

Ova organizacija je, po njegovim rečima, nastala pre pet godina i neki od ciljeva njenog postojanja jesu da mladima pruži neformalno obrazovanje i da im proširi perspektivu kroz korisne društvene događaje. Mlada aktivna Gračanica radi na skoro čitavom prostoru Kosova, ali je fokus na Opštini Gračanica.

Mladi u Gračanici i okolnim selima nemaju veliki izbor aktivnosti, tvrdi Đorđević.

„Jedini dani kadi su naši mladi aktivni, jesu petak i subota veče, a ostatak nedelje možemo formulisati kao izuzetno pasivan. Vrate se iz škole i listanje po instagramu kao vodećoj društvenoj mreži im je jedina zanimacija, tako da im cela nedelja prođe u isčekivanju tog za njih slavnog vikenda. Njihovo jedino “saborno mesto” su kafići”, ističe Đorđević, što je po njegovom mišljenju, poražavajuće.

Neophodno je da institucije, ali i civilni sektor i mediji obrate više pažnje mladima, ističući njihove uspehe, ali i razloge neuspeha. Bez mladih i njihovog ostanka na ovim prostorima, nema ni opstanka srpskog naroda.

Mila Mihajlović (autorka ima 14 godina)
%d bloggers like this: