fbpx

Sofa odgovornosti u Leposaviću

U okviru projekta “Aktivni građani” koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice, uz podršku Olof Palme Centra,

U okviru projekta “Aktivni građani” koji sprovodi Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice, uz podršku Olof Palme Centra, u Leposaviću je 26. novembra održana “sofa odgovornosti”. „Sofa odgovornosti“ je Aktivov brend, odnosno koncept, čija je suština da na jednom mestu, u neformalnoj atmosferi, okupi zainteresovane građane i predstavnike lokalne samouprave, sa ciljem održavanja konstruktivne rasprave na različite teme, od važnosti za lokalno stanovništvo. Prisutni građani su imali priliku da direktno postave pitanja opštinskom predstavniku, gde su pitanja bila fokusirana komunalne i infrastrukturne probleme.

Okupljeni građani Leposavića su iskoristili priliku da predstavniku opštine skrenu pažnju na problem asfaltiranja puta u Jošanici koji vodi ka okolnim selima. Kako su meštani istakli, asfaltiranje preostalih 1,5 km puta se još uvek nalazi u završnoj fazi, zbog čega put nije u funkciji na celoj dužini. Ova situacija bitno utiče na pristup kućama i imanjima žitelja.

Drugi problemi na koje su građani ukazali tokom razgovora ticali su se kanalizacije u Sočanici, puteva u Lešku i telekomunikacione mreže u Belom brdu.  Građani su istakli da slični problemi pogađaju sva naselja u Opštini, a takođe je spomenut i problem pasa lutalica.

Predstavnik Opštine je obavestio građane da su, uprkos činjenici da je budžet opštine veoma skroman, lokalne vlasti svesne svih ovih problema i da je dobar deo njih već u fazi rešavanja, jer su opštinski timovi već bili na terenu i evidentirali sve zahteve građana. Prioritet je normalizacija vodosnabdevanja, odnosno izgradnja regionalnog vodovoda, kao i projekat regionalne sigurne kuće, koji je rezultat međuopštinske saradnje četiri opštine sa severa. Naglašeno je da su građani učestvovali  sa svojim predlozima i sugestijama na sednicama koje su se ticale izrade budžeta.

Na samom kraju, predstavnik Opštine Leposavić je naglasio da građani mogu uputiti svoje zahteve ličnim dolaskom u opštinske prostorije i/ili kontaktiranjem opštinskih organa putem zvaničnog vebsajta.

Aktiv
%d bloggers like this: