Дреновце: Незапосленост тера младе на исељавање

Фото: КоССев, Дреновце

Број ученика у већини српских средина на Косову и Метохији се сваке нове школске године смањује. У Косовском Поморављу некада су основне школе биле пуне деце, постојало је и по неколико одељења једног разреда. Свако одељење је бројало преко 20 ученика. Данас је ситуација другачија. Због нестабилне политичке ситуације и лоших социјално-економских услова, дошло је до смањења стопе наталитета, али и наглог исељавања младих, што се одразило и на смањење броја ученика у школама.

У Дреновцу, некада селу смештеном у општини Косовска Каменица, данас по косовском закону у општини Ранилуг, школа броји само два ученика.

Урош Николић и Новак Цветковић су једини ђаци у истуреном одељењу основне школе „Трајко Перић“, чије је седиште у Ропотову, а пре више деценија школа у Дреновцу бројала је близу 60 ученика.

ФОТО: Урош Николић и Новак Цветковић, КоССев

Двојица ђака наставу похађају у старој школи у којој се може видети онај давно заборављени призор. Да би се учионице загрејале овде се ложи пећ, а у школи не постоји мокри чвор, већ се користи пољски WЦ, додуше преуређен и сређен.

Међутим, Урошу и Новаку ништа од овога не смета, оно што им је најпотребније јесу другари са којима би могли да се друже. Како су нам рекли, били би најсрећнији када би било више ђака. На почетку школске године било је и пар ученика више, међутим поједини родитељи су исписали своју децу што због исељавања, што због неких својих личних разлога.

Директор у Основној школи „Трајко Перић“, Дејан Стаменковић, рекао је да у одељењу у Дреновцу ученици добијају исти третман као и у одељењима са више ученика.

Фото: КоССев, истурено одељење ОШ „Трајко Перић“, Дреновце

„Деца овде добијају исти третман као и у другим одељењима, трудимо се да обезбедимо све услове, иако је школа старије градње“, рекао је Стаменковић за КоССев и упутио апел родитељима да не исписују своју децу из овог истуреног одељења, како не би дошли у ситуацију да се школа затвори. По његовим речима, уколико се школа у неком селу затвори, то је показатељ да ће и само село нестати кроз пар година.

Незапосленост и одлазак младих највећи проблем

Поред мањег броја ученика, у овом селу као и на читавом Косову, највећи проблем је незапосленост. Људи покушавају да преживе бавећи се пољопривредом.

„Живи се од пољопривреде. Бавимо се и сточарством, када би имала нека фабрика млади би остали. Доста младих је отишло да ради. Има око петнаестак кућа из којих су фамилијарно сви отишли, у Београд, Ниш. Остали су махом људи који раде у просвети, здравству и по општинама“, рекао је за КоССев шездесетједногодишњи Будимир Васић.

„Живот у Дреновцу је мање више тежак. Много младих одлази трбухом за крухом, најчешће по Србији. Све је више младих који напуштају наше село. Ми смо на тај проблем предодређени, јер када нема младих, нема наравно ни деце у школи“, изјавио је четрдесетдвогодишњи Ненад Васић из Дреновца.

Фото: Ненад Васић, КоССев
Дреновчани – људи од дрена јачи

Дреновце је по предању добило име по биљци дрен, која је у српској традицији синоним за здравље, тако да се за мештане овог села каже да су од дрена јачи. Међутим, нису јачи од проблема водоснабдевања.

Мештани Доњег Дреновца нешто више од десетак дана муче муку са водоснабдевањем из градског водовода због зачепљења главне доводне цеви. С обзиром на то да водоводом у Доњем Дреновцу руководе сами мештани, онда се решавање проблема одужило.

„До проблема са водом је дошло пре десетак дана, дошло је до зачепљења главне цеви. Највећи проблем је током летњег периода, када због сушног периода долази до несташице“, рекао је становник Дреновца, Милош Ристић.

Фото: Будимир Васић, КоССев

„Проблем је тренутно сада та сеоска мрежа за воду. Има доста кућа које немају воду, ја имам бунар. Али остали који немају, то им је огроман проблем“, каже Будимир Васић.

У општини Ранилуг кажу да иако нису надлежни за одржавање водовода, радо ће помоћи.

„Проблем са водом није у надлежности општине, али смо отворени за помоћ колико смо у могућности. Потребно је само да нам се грађани обрате“, рекао је градоначелник Ранилуга, Владица Аритоновић, за КоССев.

Дреновце је село које се састоји од Горњег и Доњег Дреновца, припада општини Ранилуг или Доња Морава, како је овај део Косова у народу познатији. Село броји 110 становника, а пре 1999. године било је чак и троструко више.

Извор: КоССев