fbpx

Odloženo pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koje je trebalo da se održi danas u Posebnom odeljenju za teška krivična dela Osnovnog suda

Pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koje je trebalo da se održi danas u Posebnom odeljenju za teška krivična dela Osnovnog suda u Prištini, odloženo je za 11. februar. Razlog odlaganja je što je u petak Specijalno tužilaštvo dostavilo novu izmenjenu optužnicu koja nije prevedena na srpski jezik, a i raniji dokazni materijali, napisani na 12.500 strana su takođe samo na albanskom. To su rekli advokati optuženih, predloživši odlaganje dok se materijal ne prevede, što je predsednik sudskog veća Valjon Kurtaj prihvatio, naloživši tužilaštvu da prevede dokumenta i da o tome obavesti advokate odbrane.

Raspravom između specijalnog tužioca Bljerima Isufija i advokata odbrane, počeo je i završio se pokušaj da se održi pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Naime, u prošli petak, Specijalno tužilaštvo je podiglo novu izmenjenu optužnicu, koja nije prevedena na srpski jezik. Takođe, raniji dokazni materijal nije preveden, a advokat Dejan Vasić tvrdi da sva dokumenta nisu dostavljena odbrani i optuženima, čak ni na albanskom. Posle rasprave o tome da li je tužilaštvo dužno da pošalje dokazni materijal poštom ili samo da obavesti advokate da mogu doći po njih, advokati odbrane su zamolili predsedavajućeg sudskog veća Valjona Kurtaja da bude čuvar Ustava i Zakona o upotrebi jezika i da naloži tužilaštvu da sav dokazni materijal prevede na srpski jezik i da na vreme obavesti advokate, kako bi imali vremena da pripreme odbranu.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Posle zahteva advokata, sudija Kurtaj je pripremnu raspravu odložio. Odlaganje početka suđenja posebno je teško za optužene koji su već više od godinu dana u pritvoru, rekao je branilac Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi. Haljimi je u obraćanju medijima rekao da je imao uvid u novu optužnicu, podignutu u petak i da ona ne donosi ništa posebno novo.

Otac Marka Rošića, Nebojša, tvrdi da je njegov sin nevin i da tužilaštvo od ovog suđenja želi da napravi spektakl, dok Ksenija Božović i GI SDP, lidera pokojnog Olivera Ivanovića, kaže da je sve farsa, da je ovaj sud neprofesionalan i pozvala međunarodnu zajednicu koja je pomogla fomiranje pravosudnih institucija da dođe i vidi koliko su one neprofesionalne.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Do novog pripremnog ročišta, odnosno do početka suđenja ostaje 43 dana. Za to vreme potrebno je prevesti oko 12.500 stranica dokaznog materijala i 40 stranica nove optužnice.

Pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanović, započelo je sa pola sata zakašnjenja, obraćanjem predsednika sudskog veća Valjona Kurtija velikom broju prisutnih medija. Kurtaj je rekao da će dozvoliti kratko snimanje od nekoliko minuta, da snimatelji posle toga izađu a da novinari mogu da ostanu, iako nisu tražili posebno odobrenje, odnosno da nemaju, kako je rekao, potpisan memorandum da prate suđenje. Takođe, sudija je naglasio da optuženi mogu da budu snimani samo sa leđa.
A.Ć.
%d bloggers like this: